Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4081

Înainte de a fi demis, Streleț a aprobat majorarea cotei BERD la „Victoriabank”

30 oct. 2015,, 13:00   Economie
3597 0
Foto: esp.md
Guvernul lui Valeriu Streleț a aprobat, în ajunul demiterii, amendamentele la Legea cu privire la instituțiile financiare, care vor permite Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) să-și majoreze cota de acțiuni în capitalul social al „Victoriabank”, informează NOI.md.

În particular, Guvernul a avizat pozitiv inițiativa legislativă a deputaților PLDM privind modificarea art. 15 din Legea cu privire la instituțiile financiare, potrivit cărora acțiunile băncilor nu pot fi transmise direct sau indirect în calitate de contribuție în capitalul social al societăților pe acțiuni fără acordul preventiv al Băncii Naționale a Moldovei.

De menționat că, după amendamentele adoptate la legea respectivă, în aprilie 2015, la inițiativa ministrului Economiei, Stephane Bride, a fost interzisă în totalitate depunerea acțiunilor în capitalul social al societăților comerciale, ceea ce a blocat tranzacția aprobată anterior de BNM de cumpărare de către BERD a acțiunilor „Victoriabank” prin intermediul companiei „Special purpose vehicle”, care a fost creată pentru efectuarea acestei tranzacții și acționa în calitate de debitor, procurînd anumite drepturi de proprietate sau angajamente.

Amendamentele au fost adoptate în cadrul pachetului de legi ce se refereau la politica bugetar-fiscală și vamală pe anul 2015, pentru care Guvernul și-a asumat răspundere politică față de Parlament. Stephane Bride a menționat atunci că amendamentele respective au ca scop evitarea unor tranzacții artificiale care ar putea priva băncile de acțiuni prin scheme frauduloase, în primul rînd, cele trei bănci problematice. Potrivit ministrului Economiei, amendamentele propuse sînt menite, de asemenea, să sporească transparența și securitatea sistemului financiar-bancar.

Totodată, reprezentanții Comisiei Naționale a Pieței Financiare au menționat atunci că, din punctul de vedere al rulajului valorilor mobiliare, această propunere afectează drepturile constituționale ale proprietarilor și interdicția totală la folosirea acțiunilor băncii în calitate de contribuție în capitalul social a fost considerată o măsură prea dură.

În consecință, deputații PLDM Vladimir Filat și Ștefan Creangă au elaborat și înregistrat, la sfîrșitul lunii septembrie, un proiect de amendamente ce prevăd revenirea la normele legislative care au fost valabile pînă la 28 aprilie 2015, cînd a intrat în vigoare „amendamentul lui Bride”. Astfel, acțiunile băncilor din nou vor putea fi introduse în capitalul social al organizațiilor comerciale, cu acordul prealabil al Băncii Naționale a Moldovei.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?