Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4081

Tot mai multe poduri peste Prut

30 oct. 2015,, 15:15   Societate
4546 0

Вблизи Кантемира появится новый автомобильный мост через Прут
Foto: moldovenii.md

Moldovenii din sudul ţării ar putea beneficia, în următorii ani, de un nou pod rutier peste Prut. Podul feroviar din preajma oraşului Cantemir, pe care de patru ani nu mai circulă trenurile, urmează să fie reconstruit, iar accesul să fie asigurat şi pentru automobile. Reabilitarea acestuia va costa de 10 ori mai puţin decât construcţia unui nou pod.

Reabilitarea podului feroviar ar costa aproximativ trei milioane de euro. Jumătate din bani vor fi alocaţi din ajutorul de 100 de milioane de euro, oferit acum cinci ani de România.

Potrivit proiectului, drumul va fi construit paralel cu linia ferată, iar pe pod vor putea circula atât maşini, cât şi trenuri. De asemenea, în zonă ar putea fi un punct comun de trecere a frontierei, unde vor activa vameşi români şi moldoveni.

"Beneficiul pentru noi este că ne-ar da un impuls de dezvoltare. Ar putea fi transportate în partea română, de la 2.000 până la 4.000 de tone cu trenul şi ar putea trece în jur de 250 de maşini pe zi", a opinat preşedintele raionului Cantemir Andrei Ciobanu.

Ministerul Transporturilor susţine demersul autorităţilor locale.

"Specialiştii au ajuns la concluzia că podul poate fi utilizat ca să poată trece maşinile doar pe o bandă. Din partea Moldovei trebuie să construim şi doi-trei kilometri de drum de acces către acest pod", a spus Andrei Cuculescu, şef de direcţie la Ministerul Transporturilor.

Localnicii speră să poată trece Prutul mai uşor şi chiar să facă afaceri cu românii de lângă frontieră.

Ministerele Transporturilor din Moldova şi România au mai convenit, recent, şi asupra construcţiei unui alt pod rutier peste Prut în dreptul oraşului Ungheni. Valoarea acestui proiect este de aproximativ 30 de milioane de euro şi se estimează că lucrările se vor încheia în anul 2019.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?