Cutremure stiri: 501

Locuitorii dintr-o localitate din Leova, disperați după ce au rămas fără apă potabilă în urma ploilor

19 sep. 13:00   Societate
9 ore in urma 1391 0

Ploile abundente de la sfîrșitul săptămînii trecute au afectat apa din fîntîni și izvoare.

Locuitorii satului Tigheci din raionul Leova sînt disperați după ce peste noapte au rămas fără apă potabilă. Chiar dacă au deja două zile de cînd își curăță fîntînile pline de mîl, oamenii spun că nici acum nu sînt curate, iar de consumat apa, nici vorbă. Acum, sînt nevoiți să meargă după apă în satele vecine sau să o cumpere de la magazin, notează Noi.md cu referire la moldova1.

„S-au umplut cu apă murdară. Măcar fîntîna să o fi scăpat”. Acesta este strigătul de disperare al oamenilor din satul Tigheci. Pe lîngă beciurile inundate, oamenii au rămas și fără apă potabilă în fîntîni.

Eugeniu Macahniuc își curăță fîntînile deja de trei zile și nici pînă astăzi apa nu este bună de consumat. Pompată la fiecare două minute, apa din fîntînile inundate continuă să fie tulbure.

„Era plină ograda cu apă, beciurile pline, fîntînile două pline, garajul plin cu apă. Am curățit fîntînile, amîndouă le-am curățit. Vedem poate niște clor să punem. E strașnic. Eu am fost la fiică, din livadă niște apă de băit să avem, dar de spălat hainele noi nu avem cu ce le spăla, e murdară”, spune Eugeniu Macahniuc.


De cîteva săptămîni, Gheorghe Siminiuc a început construcția unei fîntîni noi, însă ploile puternice i-au spălat toată munca: „Am construit fîntînă nouă și ne-a umplut-o cu apă. Nici nu am reușit să o curăț că a mîlit-o iar. E tulbure, dar pentru păsări merge. Aduc de la alte fîntîni, iau o butelie și aduc de mîncare, de spălat, de mîncare”.

Și Maria Chihai își construia o fîntînă nouă. Acum femeia a rămas fără nimic. După ce își va curăța beciul, care a suferit cel mai mult, femeia spune că va continua cu fîntîna, pentru că altă sursă de apă nu are: „Am făcut fîntînă ca să avem apă, izvorul nostru, și cînd sîmbătă a plouat, a venit apă și din drum, și din grădini și uitați-vă, fîntîna nouă! Măcar fîntîna să o fi scăpat. De la vecini luăm apă, facem economii”.

Oamenii spun că sînt nevoiți acum să meargă după apă în satele vecine sau să o cumpere de la magazin.

„Curățim fîntînile, căci nu avem apă. S-au umplut fîntînile, a curs apa de la drum, ne-a umplut fîntînile, amîndouă sînt pline. Ne ducem mai departe și aducem, cumpărăm de la magazin”. „Era astupată, pînă sus cu apă plină. Fîntîna tot au curățit-o, dar tot e murdară”, afirmă localnicii.

Potrivit autorităților locale, din cele 400 de fîntîni, 60 au fost inundate complet.

„Colectăm lista persoanelor care au fost afectate cel mai grav, dar în special la cei care a avut de suferit sursa de apă și se vor aloca mijloace financiare pentru clorarea acestor fîntîni și la fîntînile persoanelor social vulnerabile sau persoanelor care sînt singuratice. Noi ne asumăm cheltuielile pentru curățarea fîntînilor. Avem în dotare tehnică care s-a deplasat la cererea cetățenilor în special la evacuarea nămolului”, a declarat Angela Crețu, primarul din Tigheci.

Potrivit unui comunicat emis de Agenția Națională pentru Sănătate Publică, în urma ploilor au fost inundate peste o sută de fîntîni publice și individuale din raioanele Cantemir, Leova și Hîncești. Ploile din ultimele zile au afectat mai multe gospodării din raioanele din centrul și sudul țării, în special localitățile de cîmpie și cele aflate la o altitudine joasă. Specialiștii estimează că precipitațiile încep deja să scadă, dar riscurile de inundații vor persista pînă nivelul apei va reveni la normal.

0
0
1
7
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав