Cutremure stiri: 506

Experți: Criza economică din Transnistria se agravează

22 iun. 2016,, 14:30   Economie
3429 2
Эксперты: Экономический кризис в Приднестровье усугубляется
Foto: golos.md

Criza economică din regiunea transnistreană se adîncește, pe fundalul reducerii cererii interne, erodării activităților de export, dar și al divergențelor politice majore din ajunul „alegerilor prezidențiale”.


Concluzia se conține în noua ediție „Realitățile economice din Transnistria”, publicată de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, notează NOI.md.

Potrivit experților, deja patru trimestre consecutive economiile de pe ambele maluri ale Nistrului se află într-un proces de divergență economică. În trimestrul II la anului 2016, indicatorul de convergență a coborît la nivelul de 94,8% (97,1% în trimestrul II al anului 2015). Această evoluție este cauzată de o deteriorare mai acută a situației economice în regiunea transnistreană, comparativ cu cea de pe malul drept.

Sub aspect structural, principalele cauze se referă la dinamica mai negativă a cererii interne și, respectiv, a importurilor, precum și a sectorului agricol din regiunea transnistreană, comparativ cu indicatorii atestați pe malul drept.

Analiștii indică că criza economică din regiunea transnistreană se accentuează pe fondul reducerii cererii interne, în paralel cu erodarea competitivității pe piețele externe. După ce s-a comprimat cu circa o cincime în 2015, economia transnistreană nu pare să revină curînd la etapa de relansare. Cele mai îngrijorătoare semnale vin din partea reducerii cererii interne, erodării competitivității pe piețele externe și refluxul investițiilor în afara regiunii.

Astfel, pe fundalul reducerii dramatice a veniturilor populației, inclusiv a remiterilor, dar și deficitului de valută străină, în trimestrul II al anului 2015, importurile s-au redus cu circa o treime

Nivelul înalt de incertitudine economică și socială din regiune a alimentat emigrarea de capital către Ucraina și malul drept al Nistrului, iar formarea de capital, în trimestrul II al anului 2016, urmează să scadă cu circa 20%. În aceeași perioadă, exporturile au scăzut cu circa 5%, în mare parte din cauza menținerii fixării „cursului de schimb al rublei transnistrene”, fapt ce continuă să erodeze competitivitatea exportatorilor din regiune.

Politicile economice sînt afectate de prevalarea economiei politice în regiune. Acest fapt se observă, în special, în cazul dilemei privind deprecierea controlată a rublei transnistrene. Adevărul este că premisele pentru necesitatea menținerii cursului de schimb fixat la nivelul actual este bazată pe premise false, din punctul de vedere atît al politicii economice, cît și cel al economiei politice. În mod special, politica respectivă nu protejează în niciun fel veniturile populației, ci din contra.

Analiștii de la „Expert-Grup” subliniază că, în primul rînd, devine tot mai pronunțat fenomenul pieței negre de valută, unde rubla transnistreană deja s-a depreciat, de facto, cu pînă la 50%. În al doilea rînd, din cauza deficitului de valută în regiune și, respectiv, a reducerii importurilor, tot mai multă populație din Transnistria este nevoită să se deplaseze în localitățile de pe malul drept al Nistrului pentru a face cumpărături.

Avînd în vedere costurile de transport, pierderile la schimbul valutar și timpul petrecut pentru asemenea cumpărături, deflația formală de -0,2% raportată la final de aprilie, se transformă în inflație ascunsă, cu repercusiuni majore asupra nivelului sărăciei din regiune.

În acest context, experții consideră că este necesară deprecierea urgentă, însă controlată și dozată a „rublei transnistrene”, cu circa 15% pînă la final de an și cu încă 25% pe parcursul anului 2017, în paralel cu măsuri active de stimulare a investițiilor, pentru a elimina fenomenul pieței negre de capital și reanima exporturile.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав