Transnistria stiri: 1406
Preşedintele stiri: 4068

Obligațiunea șoferilor de a trece testul de alcoolemie, declarată constituțională

18 iul. 2016,, 14:36   Societate
2896 0

Foto: libertatea.ro

Curtea Constituțională a stabilit astăzi că obligația șoferilor de a se supune testului de ebrietate este constituțională, notează NOI.md.


Curtea s-a expus pe marginea acestei probleme după ce a fost sesizată de un avocat din Bălți. Acesta a cerut Curții să stabilească dacă obligarea șoferilor de a permite examinarea medicală pentru stabilirea gradului de ebrietate reprezintă o încălcare a dreptului la viața privată.

Curtea a menționat că securitatea traficului rutier prezintă un interes public major, prin urmare, asigurarea acesteia este o obligaţie pozitivă a statului. Mijlocul de transport, ca participant la trafic, reprezintă o sursă de pericol sporit. Așadar, conducătorul mijlocului de transport are obligaţia de a respecta anumite reglementări impuse de autorităţi pentru evitarea riscurilor rezultate din utilizarea autovehiculelor.

Totodată, Curtea a subliniat că dreptul la ocrotirea vieţii intime nu poate fi un drept absolut, ci unul care poate implica limitări cu condiția că acestea sînt rezonabile şi proporţionale cu scopul legitim urmărit.
Conform prevederilor Codului penal, refuzul, împotrivirea sau eschivarea conducătorului mijlocului de transport de la recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii stării de ebrietate şi a naturii ei, în cadrul examenului medical, este pedepsită.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?