Transnistria stiri: 1406
Preşedintele stiri: 4066

Erdogan a fost îndemnat să fugă de la hotel în ultima clipă

19 iul. 2016,, 14:40   Externe
2693 2

Эрдоган: Если бы задержался на десять минут, меня бы убили
Foto: ruvr.ru

Apar noi detalii în urma tentativei de lovitură de stat din Turcia.


O facțiune a armatei a încercat să doboare guvernul de la Ankara în noaptea de vineri spre sîmbătă.

Aceștia ar fi încercat chiar să-l ucidă pe președintele Recep Tayyip Erdogan, așa cum acesta afirmase la scurt timp după ce a ajuns în Istanbul.

Atunci cînd puciul a fost lansat, Erdogan se afla în vacanță, la un hotel din stațiunea Marmaris, aflată pe malul Mării Egee. El a fost sunat de comandantul Armatei I, generalul Umit Dundar, care l-a îndemnat să fugă de la hotel. Dundar i-a spus că va avea loc în curînd un puci, relatează Hurriyet. Mai mult, generalul l-a avertizat pe Erdogan să nu revină la Ankara, căci acolo va fi centrul revoltei, în orele care au urmat, parlamentul turc fiind bombardat de puciști. Astfel, Erdogan a ales să revină la Istanbul, orașul în care a fost primar.

Potrivit Hurriyet, la o oră şi jumătate după ce Erdogan a plecat de la hotel, acesta a fost luat cu asalt de 40 de militari, veniţi cu elicopterul, care aveau ca ordin să îl aresteze sau să îl ucidă pe şeful statului. Ei s-au luptat cu militarii din garda prezidenţială.

Au ieșit la iveală detalii și despre răpirea șefului Statului Major al Armatei, generalul Hulusi Akar, a fost amenințat cu arma și sugrumat cu o curea, pentru a fi obligat să semneze declarația de lovitură de stat. Secretarul lui Akar, generalul Mehmet Disli, alături de consilieri şi secretari care s-au alăturat loviturii de stat, i-au ordonat şefului Statului Major să semneze declaraţia puciştilor să o citească la televizor. Cînd acesta a respins, Disli l-a ameninţat pe Akar cu arma şi l-a sugrumat cu o curea. Nici de această dată generalul nu s-a supus. “Comandante, semnaţi declaraţia, veţi vedea că se vor întîmpla lucruri bune”.

Comandantul Flotei turce, Veysel Kosele, a fost convins să plece de la un dineu, după ce i s-a spus că a avut loc un atac terorist. Amiralul a fost dus la bordul fregatei F240 TCG Yavuz şi şi-a dat seama că a fost trădat abia cînd fregata a plecat din port. Potrivit primelor informaţii, puciştii au controlat patru nave de la baza navală Golcuk şi alte trei de la baza navală Aksaz.

Autorităţile au demarat o operaţiune pentru a-l salava pe Kosele când au aflat că este ostatic. În cele din urmă, el a fost eliberat.

Comandantul Aviaţiei, generalul Abidin Unal, se afla la nunta unui adjunct când a fost răpit, sub ameninţarea armei, chiar de consilierii şi membrii gărzii sale. În timpul nunţii, cinci elicoptere au aterizat în grădina unde se desfăşura recepţia şi au deschis focul în aer. La scurt timp, ei i-au capturat pe liderii aviaţiei care luau parte la petrecere.

În urma puciului eșuat, ministerul turc de Interne a suspendat din funcţie 8.777 de oficiali, printre care peste 7.899 de ofițeri și 614 ofițeri din Jandarmerie, 30 de guvernatori de provincii şi 47 de guvernatori de districte. Totodată, sute de persoane au murit și aproape 1.500 au fost rănite în urma confruntărilor care au avut loc pe străzile din Istanbul și Ankara.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?