X 
Cutremure stiri: 506

Legea care interzice ridicarea pensiei după 3 ani, neconstituțională

19 iul. 2016,, 15:01   Societate
2881 2

Legea care interzice ridicarea pensiei după 3 ani, neconstituțională
Foto: protv.md

Curtea Constituțională a declarat neconstituțională legea care nu permitea ca pensionarii din Republica Moldova să-și poată primi pensia pe care nu au ridicat-o mai mult de 3 ani. CCM, sa expusă pe marginea acestei legi, după o sesizare depusă în acest sens de un cetățean pensionar din Edineț, care se afla într-un proces de judecată cu statul, la Curtea de Apel Bălți.


Curtea constată că normele contestate, stabilind limita de 3 ani pentru încasarea retroactivă a pensiei calculate, au instituit o ingerință în exercitarea dreptului de proprietate.

Curtea a constatat că pensia constituie sursa primară de existență a beneficiarilor. Prin urmare, lipsirea de dreptul la pensie este disproporționată și aduce atingere substanței dreptului de proprietate, fiind contrar prevederilor constituționale.
Pe de altă parte, Curtea a constatat că mecanismul existent este defectuos, în special pentru cetățenii aflați peste hotarele țării, motiv pentru care emite o adresă Parlamentului în vederea revizuirii cadrului normativ.

Decizia CC, nu poate fi atacată în altă instanță.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав