X 
Transnistria stiri: 1406
Preşedintele stiri: 4066

Theresa May la Berlin și Paris pentru a discuta despre calendarul Brexit

20 iul. 2016,, 13:10   Externe
2903 1

Мэй обсудит в Берлине и Париже Brexit и борьбу с терроризмом
Foto: agerpres.ro

Premierul britanic Theresa May va efectua o vizită oficială miercuri și joi în Germania și Franța, acestea fiind primele sale deplasări în străinătate după preluarea funcției, în cursul cărora ea ar urma să contureze calendarul Brexit, relatează France Presse.


Theresa May "va încerca să stabilească relații de lucru solide" cu doi dintre cei mai importanți parteneri ai săi și să explice pentru ce guvernul său "are nevoie de timp" înainte de a deschide negocierile de separare de Uniunea Europeană.

"Sînt hotărîtă ca Regatul Unit să facă din ieșirea din UE un succes și de aceea am decis să mă duc la Berlin și Paris imediat după ce mi-am preluat atribuțiile", a indicat într-un comunicat noul prim ministru care este așteptat miercuri la Berlin pentru un dineu de lucru cu cancelarul Angela Merkel.

"Nu subestimez provocarea de a negocia ieșirea noastră din UE și cred ferm că a fi capabili să vorbim cinstit și deschis despre problemele cu care ne confruntăm va fi un element important al unei negocieri reușite", a adăugat ea.

După Berlin, primul ministru britanic se va deplasa joi la Paris, unde are preconizată la ora locală 18:30 (16:30 GMT) o întîlnire cu președintele Francois Hollande.

Pe agenda discuțiilor vor figura "lupta împotriva terorismului și problemele securității externe, realizarea Brexit și importanța relației bilaterale", a precizat președinția franceză.

"Theresa May urmează să construiască punți de înțelegere cu omologii săi. Până în prezent, ea era considerată drept cineva care se concentra asupra Ministerului de Interne", a declarat pentru AFP profesorul Iain Begg, de la Institutul european de la London Scholl of Economics.

"Primele sale etape sînt două din capitalele cele mai importante din Europa unde ea va spune clar ceea ce vrea, ceea ce apără, calendarul pe care îl are în vedere pentru Brexit și cum intenționează să procedeze", a adăugat el.

Dacă Angela Merkel a cerut mai întîi o clarificare "rapidă" a intențiilor britanice post-Brexit, ea s-a arătat ulterior mai dispusă decît alții și în special decât Francois Hollande, să dea timp noului prim-ministru pentru a-și preciza planurile.

"Mă bucur să fac cunoștință cu ea", a declarat marți Merkel pe canalul tv german Sat.1, arătîndu-se dispusă "să dea guvernului britanic timp de a reflecta" la "relația pe care vrea să o aibă cu UE".

"Notificarea cererii de ieșire va veni desigur ulterior", a adăugat ea.

Această flexibilitate este dictată de interesele economice germane: Regatul Unit absoarbe de fapt 8% din exporturile germane și găzduiește numeroase uzine ale grupurilor germane.

"Pentru Merkel, este clar că va exista o perioadă în care ea va încerca să discearnă cine este omologul său, cu specificitatea istoriilor lor: ambele sînt fiice de pastor, cu soți discreți, fără copii și amatoare de excursii în Alpi", a estimat Iain Begg.

Pentru partea franceză, prioritatea constă în organizarea "cît mai rapid posibil" a negocierilor de ieșire a Regatului Unit din UE.

"Pentru Hollande, există în mod manifest o temere de o contagiune de Brexit în Franța", a estimat expertul britanic.

"El o va face să înțeleagă pe Theresa May că ea nu poate întîrzia aceasta pe termen nedefinit sau să se aștepte la mari cadouri din partea Franței pentru că Hollande trebuie să se gîndească la politica internă și va dori să evite încurajarea altora", a adăugat el.

Potrivit Ninei Schick, directoarea Departamentului de comunicare a cercului de reflexie Open Europe, "Parisul și Berlinul sînt destul de divizate față de ceea trebuie să fie viitorul UE".

Dacă Angela Merkel poate temporiza o vreme, "bunăvoința politică va fi pierdută dacă Regatul Unit întîrzie prea mult să activeze articolul 50 al Tratatului de la Lisabona", a spus ea pentru AFP. "Este un exercițiu subtil de echilibristică pe care Theresa May trebuie să-l reușească", mai spune ea.

Ca un ecou, președintele Consiliului European, Donald Tusk, a invitat-o luni pe Theresa May să organizeze "un divorț de catifea" de UE.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?