Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) recomandă locuitorilor Moldovei să fie mai atenţi la procurarea produselor alimentare pe timp de vară.
Potrivit ANSA, pentru a evita intoxicaţiile alimentare, produsele alimentare trebuie alese cu atenţie, fiind examinate, în primul rînd, calităţile organoleptice ale produsului – miros, culoare, aspect, gust şi temperatura la care este păstrat produsul. Agenţia recomandă consumatorilor să verifice şi termenul de valabilitate, iar la procurare să păstreze bonul de casă.
În perioada estivală creşte şi consumul de băuturi răcoritoare, la procurarea cărora cetăţenii trebuie să fie atenţi la condiţiile de păstrare şi dacă nimeresc sub raze solare directe, deoarece acestea au un efect negativ asupra calităţii produsului. Băuturile nealcoolice trebuie să fie certificate veterinar.
Referitor la fructele şi legumele de la piaţă, unde sînt vîndute în aer liber şi la temperaturi înalte, este necesar să se acorde atenţie la aspectul vizual şi calitatea produsului, deoarece se alterează rapid din cauza căldurii.
Agenţia recomandă evitarea produselor comercializate în locuri neautorizate. Pentru a preveni îmbolnăvirea şi a proteja starea de sănătate a consumatorilor, ANSA îndeamnă să nu fie sprijinită comercializarea produselor alimentare de origine animală şi vegetală la tarabe improvizate sau în stradă, unde acestea nu sînt supuse controlului veterinar.
În prima jumătate anului, în Moldova au fost înregistrate 10 cazuri de intoxicare alimentară în masă, în care au avut de suferit 84 de persoane. Dintre acestea patru cazuri s-au înregistrat în grădiniţe de copii.
Adăuga comentariu