Cutremure stiri: 502

Rise Moldova: Acum 20 de ani, Vlad Plahotniuc a deschis o firmă peste Nistru

21 iul. 2016,, 11:03   Politică
7716 1
RISE Moldova: 20 лет назад Влад Плахотнюк открыл в Приднестровье фирму
Foto: tribuna.md

Prim-vicepreşedintele Partidului Democrat şi cunoscutul om de afaceri din Moldova, Vlad Plahotniuc, a fondat, cu 20 de ani în urmă, o companie în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.


Compania avea dreptul de a acţiona în peste 40 de segmente de business, transmite IPN cu referire la un articol al Asociaţiei reporterilor de investigaţie Rise Moldova.

În material se menţionează că această companie se numeşte „Laminar”, a fost deschisă în 1996, şi este înregistrată la Tiraspol. „Capitalul social al firmei este de 1,5 milioane de ruble (4,1 dolari conform cursului din 1996), iar cota parte a lui Plahotniuc este relativ mică - 33,3% din capitalul statutar”, menţionează autorii investigaţiei, făcând trimitere la actele de înregistrare.

Jurnaliştii precizează că „parteneri de afaceri în compania „Laminar” ai viitorului oligarh, cu cote părţi egale de 33,3%, devin doi locuitori ai regiunii transnistrene – Dmitri Goreanskii din Tiraspol şi Ghenadi Zubarev din Bender, iar ultimul a fost numit director al companiei”.

Potrivit statutului firmei, prezentat în investigaţie, „compania lui Plahotniuc a obţinut dreptul de a activa în peste 40 de segmente de afaceri, precum comercializarea băuturilor spirtoase, servicii de publicitate şi activitate editorială, instalarea cablurilor TV, business hotelier, servicii de pază şi supraveghere video la întreprinderi, deschiderea benzinăriilor”.

Autorii investigaţiei informează că „din 2010 compania „Laminar” se află în proces de lichidare după o decizie a instanţelor de judecată din regiune, pe motiv că pe parcursul ultimilor şase luni această companie nu a prezentat rapoartele contabile organelor fiscale transnistrene”.

Conform spuselor lui Victor Strătilă, vicepreşedintele Comisiei Naţionale de Integritate, „chiar dacă firma este în proces de lichidare, adică juridic aceasta încă există, funcţionarul public era obligat să o declare, cu menţiunea că el este co-fondator, însă compania este în proces de lichidare”.

Redactorul Biroului de limbă rusă al Rise Moldova, Vladimir Thoric, a declarat pentru IPN că „Vlad Plahotniuc nu este unicul om de afaceri moldovean care are companie în Transnistria”. Jurnalistul a adăugat că împreună cu colegii săi planifică un ciclu de materiale despre afacerile politicienilor moldoveni şi businessmeni în regiunea transnistreană, dar şi despre afacerile de pe malul drept al Nistrului şi în ţările vecine ale politicienilor transnistreni.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав