X 
Arşiţa stiri: 229
Preşedintele stiri: 4160

Bărbatul care a a încercat să îl asasineze pe Ronald Reagan va fi eliberat după 35 de ani

28 iul. 2016,, 13:20   Externe
2148 0

Мужчину, который стрелял в Рейгана, выпускают из психбольницы после 35 лет заключения
Foto: evz.ro

John W. Hinckley, bărbatul care a încercat să îl asasineze pe preşedintele SUA Ronald Reagan şi a împuşcat alte trei persoane pe 30 martie 1981, va fi eliberat dintr-un centru psihiatric penitenciar conform deciziei unei instanţe federale.


La doar 70 de zile de la instalarea în funcția de președinte al Statelor Unite ale Americii, Ronald Reagan a susținut, la Hotelul Hilton din Washington D.C., un discurs privind planul de refacere economică a Americii.

În momentul în care președintele Ronald Reagan saluta ziariștii și făcea cu mîna oamenilor adunați în imediata apropiere a hotelului, John W. Hinckley Jr. (care avea atunci 25 de ani) a scos din buzunarul pantalonilor un pistol Rohm RG-14 și a tras șase focuri înspre președintele american de la o distanță de aproximativ cinci metri.

Un singur glonț care a ricoșat i-a atins președintelui plămînul stîng. În această tentativă de asasinat reacția membrilor serviciului de securitate l-a salvat pe președintele american. Hinckley i-a rănit prin împuşcare şi pe purtătorul de cuvînt prezidenţial James Brady, pe agentul Secret Service Tim McCarthy şi un poliţist, Thomas Delahanty.

Fiind serios rănit la nivelul plămînului stîng, președintele a fost dus imediat la Spitalul Universității ''George Washington''. Ajuns în camera de urgență a spitalului, starea președintelui devenise critică, pierdea foarte mult sînge în ciuda transfuziilor care i se făceau și a fost supus unei intervenții chirurgicale pentru a i se scoate glonțul din plămîn. După aproximativ două ore starea președintelui american fusese stabilizată și a mai stat 12 zile internat pentru refacerea completă după intervenția chirurgicală.

Procesul lui John Hinckley Jr. a început la 4 mai 1982 și a durat șapte săptămîni, la 21 iunie a fost găsit nevinovat, conform rapoartelor psihiatrice acesta era labil psihic, și a fost internat în Spitalul de Boli Mintale Sfânta Elisabeta din Washington.

Hinckley Jr. va fi eliberat pe 5 august, va fi supus monitorizării şi tratamentului, a declarat judecătorul districtual Paul Friedman.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав