X 
Cutremure stiri: 506

În Transnistria se atestă o situaţie critică în privinţa încasărilor la buget

3 aug. 2016,, 12:45   Economie
2813 0
В Приднестровье критическая ситуация со сборами в бюджет
Foto: newsmaker.md

În Transnistria este atestată o situaţie critică în privinţa încasărilor la buget.


Despre aceasta a declarat, marţi, ministrul Finanţelor al autoproclamatei RMN, Irina Molocanova, la şedinţa operativă pentru probleme economice de la Guvern.

Potrivit Agenţiei INFOTAG cu referire la site-ul Cabinetului de Miniştri din Transnistria, ea a spus că în iulie "veniturile la bugetul de stat au constituit 117 mil. ruble (,3 mil.), ceea ce constituie doar 48% din plan".

"Încasările din accize au constituit doar 5,4 mil. ruble în loc de 14 mil. ruble, după cum era prevăzut. În privinţa taxelor de import, planul a fost realizat în proporţie de 40%: au fost încasate 24,5 mil. ruble în loc de 61 mil. ruble. Toate celelalte încasări fiscale şi nefiscale au însumat 60 mil. ruble (102,7% din plan), însă acest lucru este explicabil prin faptul că o serie de întreprinderi şi instituţii mari au achitat impozitele cu un avans de 5,6 mil. ruble", a spus ministrul.

Potrivit ei, pînă în prezent nu au fost achitate salariile pentru luna iunie la Bender şi Rîbniţa, în celelalte localităţi au început deja să fie achitate salariile pentru luna iulie.

"Cu toate acestea, situaţia este critică. Încasările la buget sînt insuficiente. Trebuie să decidem în ce direcţie să acţionăm. Pentru că veniturile încasate nu sînt suficiente pentru finanţarea tuturor capitolelor sociale. Lunar noi trebuie să achităm 110 mil. ruble pentru salarii, iar veniturile care ajung la bugetul de stat nu ajung, căci încasările constituie în medie 70-75 mil. ruble", a spus Molocanova.

Ministerul are cîteva propuneri pentru completarea bugetului, acestea vor fi discutate la şedinţa de vineri a Guvernului. Tot atunci va fi examinat programul de privatizare, elaborat de Ministerul Dezvoltării Economice.

Şeful Fondului Asigurări Sociale, Elena Culicenko, a spus că în iulie problema cheltuielilor a fost rezolvată graţie "împrumuturilor externe". Acestea au constituit 86 mil. ruble, în timp ce bugetul a acordat doar 15 mil. ruble.

"Nu avem restanţe la plata pensiilor, indemnizaţiilor şi compensaţiilor. Este finanţată complet şi asigurarea medicală a copiilor, inclusiv, alimentaţia copiilor orfani ce se află în taberele de odihnă", a spus ea.

Şeful Guvernului, Pavel Procudin, a solicitat intensificarea controlului asupra folosirii mijloacelor pentru asigurarea copiilor.

"Banii se alocă, produsele se cumpără, trebuie doar de urmărit atent dacă produsele ajung la copii. Dacă se vor depista furturi, persoanele responsabile urmează să fie concediate", a subliniat el.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав