Jocurile Olimpice stiri: 120
Transnistria stiri: 1410

Decretarea zilei de doliu național pe 13 august, un capriciu al lui Timofti – experți

9 aug. 2016,, 12:52   Politică
10212 18

Decretarea zilei de doliu național pe 13 august, un capriciu al lui Timofti – declarație
Foto: presedinte.md

Decizia adoptată de președintele Nicolae Timofti privind decretarea zilei de doliu național pe 13 august, în legătură cu moartea Reginei Ana a României este inadecvată, consideră unii analiști politici, citați de Noi.md.


În opinia politologului Nicolae Țveatcov, chiar dacă moartea unei personalități notorii a statului vecin este o în sine o tragedie, acesta nu este un argument pentru a decreta zi de doliu național în Republica Moldova.

„După ce m-am informat mai bine despre această persoană, am înțeles că nu are nimic comun cu noi. În România poate este o figură simbolică, dar pentru noi deloc. Această decizie este foarte stranie, dl Timofti probabil nu are ce face, nu se ocupă cu treburile țării și promovează o linie propagandistică încă de la începutul mandatului: una unionistă, pro-română. Această practică nu are nimic comun cu practicile europene, cu promovare intereselor țării, ci este un capriciu al lui personal”, a relatat Țveatcov pentru Noi.md.

Și analistul politic Alexei Tulbure este de părere că șeful statului a luat o decizie nechibzuită, demonstrînd astfel că este controlat de anumite forțe politice. Intervievatul se arată convins că cetățenii moldoveni nu cunosc prea multe despre Regina Ana a României.

„Îmi pare o decizie deplasată cu totul a președintelui Timofti. Ce avem noi comun cu dinastia monarhică din România, în afară de faptul că într-o perioadă scurtă eram în componența României? Majoritatea cetățenilor Republicii Moldova, sînt convins, idee nu aveau despre existența Reginei Ana. Nu cred că Timofti de capul lui a acceptat să declare această zi de doliu, cred că a fost influențat de anumite persoane. Cert este că aceasta nu e o decizie suverană a unui șef de stat”, a remarcat Tulbure.

Precizăm că în semn de profundă durere cauzată de trecerea în eternitate a Reginei Ana a României, președintele Nicolae Timofti, a semnat un decret privind declararea zilei de 13 august zi de doliu național.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?