Cutremure stiri: 504

Afacerea păguboasă a Chișinăului condus de Chirtoacă

9 aug. 2016,, 12:57   Capitala
4477 4

Foto: independent.md

Terenurile și spațiile nelocative aflate în proprietatea publică a municipiului Chișinău au devenit un adevărat chilipir pentru diferiți agenți economici sau persoane apropiate de autoritatea publică locală, se menționează într-un material publicat de anticorupție.md


Unii au reușit să închirieze spații de sute de metri pătrați la prețul de şapte lei pentru metru pătrat, alții - să privatizeze clădiri întregi la prețul de vînzare a unei camere într-un cămin. Mai multe rapoarte întocmite de Centrul Național Anticorupție, Curtea de Conturi și societatea civilă arată că administrarea patrimoniului public, în special a spațiilor nelocative și a terenurilor, reprezintă cea mai păguboasă activitate a municipalității, cu risc înalt de corupție.

Deși legea prevede expres organizarea licitațiilor publice pentru darea în locațiune și privatizarea spațiilor și terenurilor din Capitală, procedura este evitată. Astfel, bunurile municipale ajung în chirie, iar apoi și în proprietate privată la prețuri derizorii.

Economiștii Centrului analitic „Expert-Grup” au calculat că, în perioada 2010-2014, pierderile de la privatizarea prin locațiune a bunurilor ce aparțin administrației publice locale din Chișinău au constituit 300 de milioane de lei. În această perioadă au fost privatizate 234 de încăperi. În cazul dării în locațiune, în 2014-2015, în 56 de cazuri, municipalitatea a transmis în chirie spații la un preț mai mic decît cel prevăzut de lege, iar prejudiciul s-a ridicat la cel puțin 19 milioane de lei, arată ultimul audit al Curții de Conturi.

În material se menționează, de asemenea, cum liberalii au obținut la preț preferențial imobilul unde se află în prezent sediul Partidului Liberal, Formaţiunea s-a ales cu un loc nou după ce, pe 27 iunie, Consiliul Municipal Chişinău (CMC) a adoptat o decizie prin care le-a oferit liberalilor imobilul în locaţiune pentru zece ani cu o plată anuală de 109.277 de lei, cam 9.000 de lei pe lună (30 de lei pentru metru pătrat – n.r.).

Un an mai tîrziu, moldavianews.ru relata că fostul sediu al PL, de pe str. București, 88, avea 500 de metri pătrați, iar pentru închirierea lui, partidul plătea lunar 5.000 de euro, atît cît plătesc liberalii acum anual pentru sediul închiriat de la Primărie. În prezent, agenţiile imobiliare propun în chirie imobilul de pe strada București, cu o capacitate totală de 1.300 de metri pătrați, contra sumei de 7.000 de euro lunar.

Despre alte scheme suspecte cu acordarea imobilelor puteti citi accesînd aici

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав