Jocurile Olimpice stiri: 119
Transnistria stiri: 1453

SS al Transnistriei a obligat Banca Centrală să nu admită devierea cursului rublei

15 aug. 2016,, 14:00   Economie
3138 0
Приднестровье: для рубля установлены рамки
Foto: vestipmr.info

Prezidiul Sovietului Suprem (SS) al autoproclamatei RMN a obligat Banca Centrală (BCT) şi Guvernul Transnistriei "să întreprindă în regim de urgenţă măsuri de stabilizare a cursului monedei naţionale în coridorul de 11-11,3 rub. pentru $1 şi să nu admită devierea cursului de schimb al rublei pe piaţa în numerar mai mult de 5% de la cursul oficial".


Potrivit Agenţiei INFOTAG, despre aceasta se arată în hotărârea prezidiului SS, care s-a întrunit, vineri, în regim de urgenţă pentru a discuta situaţia de pe piaţa valutară internă, unde mai multe case de schimb valutar au majorat cursul cu aproape 30%, pînă la 14-14,5 rub. pentru $1.

Vicepreşedintele SS, Alexandr Şcerba, şi-a exprimat indignarea faţă de cele întîmplate, considerînd că "prezenţa cursului speculativ este direcţionată spre sărăcirea poporului".

La şedinţa prezidiului a fost invitat preşedintele BCT, Eduard Kosovski, însă el nu a venit. Adjunctul său, Alexandru Leanca, a dat asigurări că cursul oficial a rămas neschimbat, iar faptul că "unele organizaţii creditare şi-au asumat îndrăzneala să stabilească cursul real este deja decizia întregii societăţi bancare".

"O parte din organizaţiile de creditare şi-au asumat responsabilitatea de a stabili cursul real echilibrat la casele de schimb, în raport cu dolarul SUA. Acest lucru s-a întîmplat la iniţiativa organizaţiilor de creditare, în cadrul unei şedinţei", a spus el.

Potrivit bancherului, odată cu introducerea cursului real la casele de schimb, "a dispărut piaţa neagră valutară".

"În ultimele 3-4 luni această piaţă prospera şi obţinea venituri colosale. Astăzi aceste operaţiuni vor fi efectuate în cadru legale, cu achitarea impozitelor", a spus el.

Însă deputaţii au calificat aceasta drept "o înţelegere a băncilor împotriva poporului" şi au îndemnat BCT în regim de urgenţă să realizeze setul de măsuri, propus anterior de SS, pentru stabilizarea situaţiei pe piaţa valutară".

Deputaţii au făcut apel către procurorul republicii "de a intensifica supravegherea asupra respectării legislaţiei RMN în domeniul reglementării valutare şi politicii monetar-creditare a statului".


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?