Arşiţa stiri: 233
Preşedintele stiri: 4151

Obama ar putea încerca să rămînă în istorie prin împăcarea cu Putin

18 aug. 2016,, 13:50   Externe
2537 2
Обама может попытаться войти в историю путем примирения с Путиным
Foto: trud.ru

După eşecurile din politica externă, Barack Obama, al cărui termen de aflare în post se apropie de sfîrşit, ar putea încerca să-şi înscrie numele în istorie prin reconcilierea cu liderul rus, Vladimir Putin, scrie The Times.


După cum se ştie, în SUA preşedintele, al doilea termen al căruia se apropie de sfîrşit, este numit „raţă şchioapă”. În opinia publicaţiei însă, Obama poate fi comparat mai degrabă cu o raţă „jumulită şi eviscerată”.

Ziarul menţionează că actualul şef al Casei Albe nu are pondere în politica externă. În primii ani ai aflării sale în post, el era de părere că inactivitatea nu este atît de nocivă ca acţiunea, de aceea nu a invadat Siria şi nu s-a ocupat prea activ de Libia. Obama voia ca el să fie apreciat după războaiele pe care nu le-a dus, iar, ca rezultat, nu este clar dacă cea mai mare forţă militară din lume are dorinţă să lupte.

Totodată, Obama s-a străduit ca acţiunile lui să lucreze pentru crearea chipului său în manualele de istorie, se menţionează în articol. „Descoperirea” Cubei însă a fost umbrită de lipsa dorinţei fraţilor Castro de a împărţi puterea, iar Iranul, deşi a avut înţelegere cu SUA, acum îl susţine pe preşedintele Siriei, Bashar al-Assad şi permite Rusiei accesul la bazele sale aviatice. Comentatorul consideră că Obama „trebuie să se trezească şi să vadă creaţia mîinilor sale: axa militară nouă din Orientul Apropiat, fortificată cu dispreţ faţă de Washington”.

În opinia autorului articolului, în ultimele cîteva luni ale preşedinţiei sale, Obama ar putea ajunge la o înţelegere cu Putin, a cărei esenţă este că SUA va ceda Ucraina, iar Rusia va înceta „să cocheteze” cu Turcia. Moscova este sigură, consideră publicaţia, că Washingtonul mai curînd este interesat să menţină Turcia în NATO decît să continue conflictul din cauza anexării Crimeii. Iar europenii, în mod evident, doresc mai mult menţinerea acordului de migraţie cu Ankara decît aderarea Ucrainei la UE.

După cum se menţionează, Kremlinul, care nu exclude victoria în alegerile prezidenţiale a candidatului din partea democraţilor Hillary Clinton, este interesat în această înţelegere. Obama, chiar dacă nu prea vrea aceasta, ar putea beneficia de ultima posibilitate, pentru a lăsa o urmă în istorie, după cum a procedat în perioada „raţei şchioape” ex-preşedintele SUA Ronald Reigan, punînd baza sfîrşitului „războiului rece”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав