Transnistria stiri: 1449
Preşedintele stiri: 4076

Locuitorii Tiraspolului au găsit într-o curte 1,5 kg de mercur radioactiv

23 aug. 2016,, 10:20   Societate
2873 0
Жители Тирасполя нашли 1,5 кг радиоактивной ртути в своём дворе
Foto: uznamania.ru

Locuitorii unui bloc locativ din centrul Tiraspolului au găsit în curte un vas cu o substanță asemănătoare cu mercurul.


Oamenii au anunțat imediat organele de drept. Potrivit Agenției „TransDnestrInform”, expertiza a arătat că într-adevăr este vorba despre mercur, notează NOI.md.

Eprubeta de rezină cu cele 1,5 kg de mercur a fost găsită săptămîna trecută sub o grămadă de gunoi de construcție. La fața locului au sosit serviciile abilitate din Tiraspol care au expediat eprubeta suspectă la expertiză.

Expertiza a confirmat temerile oamenilor – în eprubetă într-adevăr era mercur. Potrivit ministerului regional de interne, în eprubetă se aflau 1,5 kg de substanță radioactivă. Substanța periculoasă urmează să fie transmisă spre păstrare într-un loc special amenajat.

Cauzele apariției mercurului în apropiere de casele locative se stabilesc. Miliția transnistreană investighează toate circumstanțele cazului dat.

În Moldova periodic au loc incidente legate de depistarea unor substanțe radioactive în curțile caselor de locuit. Astfel, în septembrie 2015, în Chișinău, pe strada Pruncul, angajații Agenției Naționale de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice au găsit ceziu-137 radioactiv. Ulterior s-a stabilit că substanța nocivă pentru sănătate s-a aflat în sol circa 16 ani.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?