Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4081

În iulie, cinci din 11 bănci au reuşit să majoreze portofoliul de depozite

1 sep. 2016,, 15:11   Economie
2874 0
Пять из 11-ти банков сумели нарастить портфель депозитов населения в июле 2016 года
Foto: banker.ua

În luna iulie, doar cinci din 11 bănci din Republica Moldova au reuşit să majoreze nesemnificativ portofoliul de depozite ale persoanelor fizice, comparativ cu luna iunie.


Potrivit experţilor, în sistemul bancar are loc procedura dureroasă de micşorare a ratelor dobînzilor la depozite, fapt ce influenţează negativ asupra atractivităţii depozitelor.

Unii participanţi profesionişti ai pieţei de capital consideră că băncile s-au confruntat cu problema "plasării avantajoase" a banilor persoanelor fizice, subliniind reducerea ratelor la credite şi scăderea considerabilă a atractivităţii valorilor mobiliare de stat, a căror rată a profitabilităţii este sub 10%.

Printre băncile care în iulie şi-au majorat portofoliile de depozite se numără: "Moldova Agroindbank" (11,17 mld. lei), "Mobiasbanca" - (3,72 mld. lei), "Eximbank" (2,16 mld. lei), "Сomerţbank" - (492,7 mil. lei), BCR Chisinau - (140,1 mil. lei).

În lista băncilor care în iulie şi-au micşorat portofoliile de depozite ale persoanelor fizice au intrat şase bănci: "Victoriabank" - (6,5 mld. lei) cu indicele de 6,55 mld. lei la finele lunii iunie, "Eurocreditbank" - (234,7 mil. lei) cu indicele de 235 mil. lei pentru luna precedentă, "Moldindconbank" - (8,94 mld. lei) cu 9,02 mld. lei în luna iunie, "Procreditbank" - (1,63 mld. lei) cu indicele de 1,66 mld. lei în iunie, "Fincombank "- (1,32 mld. lei) cu indicele din iunie de 1,33 mld. lei , "Energbank" - (1,007 mld. lei) cu indicele din iunie de 1,009 mld. lei.

Graţie majorării în iulie a portofoliilor de depozite la cinci bănci, în sistemul bancar a fost înregistrată o creştere nesemnificativă a portofoliului de depozite în mărime de 4,4 mil. lei.

Potrivit prognozelor experţilor şi specialiştilor, în lunile de toamnă se va înregistra o scădere mai activă a ratelor dobînzilor la depozite, fapt ce ar trebui să implice şi reducerea treptată a dobînzilor la credite. Pe aceasta mizează şi conducerea Băncii Naţionale, care este dispusă să micşoreze norma rezervelor obligatorii în valută şi în lei moldoveneşti, ai cărei indici se menţin de mult timp la nivelul de 14% şi, respectiv, 35%.

"Dar acest lucru se va întîmpla doar atunci cînd regulatorul va observa o creştere a volumelor de creditare pe sistem, fapt ce va micşora indicele lichidităţii băncilor. Trebuie să recunoaştem că la unele bănci lichiditatea depăşeşte 40%, ceea ce nu este normal pentru dezvoltarea instituţiilor financiare", a subliniat un expert.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?