X 
Transnistria stiri: 1449
Preşedintele stiri: 4074

„Naţionala Moldovei cedează în ceea ce ar trebui să fie din abundență”

1 sep. 2016,, 15:30   Sport
2598 0
"Сборная Молдовы уступает в том, чего должно быть в избытке"
Foto: vk.com

Interviu exclusiv al comentatorului sportiv al agenţiei „INFOTAG” Vladimir Sidorenco cu antrenorul principal al selecţionatei Moldovei de fotbal Igor Dobrovolschi.


Partea I. Moldova împotriva Wales, şanse inegale?

Luni, pe 5 septembrie, prin meciul amical cu echipa Wales, selecţionata Moldovei de fotbal se va lansa în preliminarele Cupei Mondiale la Fotbal din 2018. Adversarii acesteia vor fi: selecţionatele din Wales (pe 11 august, în ratingul FIFA, aceasta se află pe locul 11), Austria (22), Irlanda (31), Serbia (47), Georgia (118).

"I.": Dle Dobrovolschi, aţi mai condus selecţionata naţională în anii 2006-2009. Peste 7 ani, v-aţi hotărât la a doua venire. În popor se spune că ulciorul nu merge de multe ori la apă. De ce doriţi să repetaţi această experienţă?

I.D.: Pentru că propunerea de a conduce din nou selecţionata mi s-a părut interesantă. Cît priveşte zicala, eu pot să invoc o mulţime de exemple, cum antrenori vestiţi au venit de cîteva ori la conducerea uneia şi aceleiaşi echipe. De exemplu, Mario Zagallo la naţionala Braziliei, Valerii Lobanovskii – la „Dinamo” (Kiev), Valentin Ivanov la „Torpedo” (Moscova). Recent, Iurii Semion e venit din nou la cîrma echipei „Locomotiv” (Moscova).

"I.": Conducerea Federaţiei de Fotbal din Moldova (FFM) v-a trasat sarcina de a ocupa un loc cît mai de frunte după încheierea competiţiei?

I.D.: În faţa naţionalei din orice ţară, care joacă în preliminariile Campionatului Mondial sau European de Fotbal este doar o sarcină: de a ieşi în finală. Locul trei sa patru nu are sens.

"I.": Acest scop de a ajunge în finala Campionatului Mondial din 2018 este demnă de respect. Ce selecţionate intenţionaţi să lăsaţi dincolo de finală?

I.D: Sîntem conştienţi de faptul că grupul nostru este foarte puternic. Cei patru adversari sînt echipe de top, iar cu Georgia sîntem aproape la acelaşi nivel. Însă eu nu accept opinia că selecţionata Moldovei este un outsider, iar ceilalţi – favoriţi. Victoriile anterioare, succesele, ratingul înalt – toate sînt în trecut. Cine sîntem în prezent, vor demonstra meciurile.

"I.": Cum intenţionaţi să realizaţi toate acestea?

I.D.: Prin joc. Unsprezece persoane de bază, plus cei de pe banca de rezervă, trebuie să iasă pe teren şi să cîştige.

"I.": Cu jucători de formare medie în fotbal?

I.D.: Într-adevăr, nu prea avem din ce alege pentru selecţionată. Însă cresc băieţi talentaţi, care au reprezentat Moldova cu demnitate în cadrul selecţionatelor U-17 şi U-19. Da, în prezent nu putem să-i implicăm în meciurile selecţionatei. E devreme. Ei încă nu sînt pregătiţi, dar va veni şi ziua de mîine.

"I.": În lista extinsă a selecţionatei au fost incluşi fotbaliştii, care au jucat în preliminariile anterioare ale campionatelor mondiale şi europene. Însă ei nu au adus faimă nici selecţionatei, nici lor înşişi, nici ţării. În campionatul preliminar pentru EURO 2016 din numărul maxim de puncte - 30 , ei au reuşit să acumuleze doar două. Credeţi că sub conducerea Dvs. ei vor juca mai eficient?

I.D.: La completarea selecționatei trebuie să ne ghidăm de următorul principiu: în aceasta trebuie să joace cei mai puternici. Iar dacă participanții din ciclurile anterioare de selectare sînt prviți drept candidați la actuala selecționată, prin urmare, în prezent, ei sînt cei mai buni.

"I.": În ratingul FIFA Moldova ocupă locul 165, iar în UEFA – 49. Fotbalul moldovenesc merită asemenea locuri?

I.D.: Nivelul lui e mai înalt. Însă dacă noi ne aflăm pe locul 165, înseamnă că la moment acesta este locul nostru. De ce, e altă întrebare.

"I.": În ultimele meciuri amicale, ați continuat să selectați jucători noi. Nu ar fi mai rational să vă ocupați de consolidarea componenței de bază a selecționatei?

I.D.: Primele două meciuri amicale le-am jucat într-o componență foarte puternică. Dar în următoarele întîlniri cu selecționatele Elveției și Croației nu am reușit să consolidăm aceste legături.

"I.": De ce?

I.D.: Meciurile au coincis cu desfășurarea finalei Cupei țării și cu un meci suplimentar pentru titlul de campion al Moldovei. De aceea nu am putut implica în selecționată jucătorii ce apărau culorile cluburilor „Sherif”, „Dacia”, „Zarea”, „Milsami”. Totodată, o parte dintre selecționeri, ce joacă peste hotare, erau implicați în meciurile de calificare ale campionatului Rusiei. Am fost nevoiți să jucăm într-o componență experimentală.

"I .": În ajunul preliminariilor nu puteați să conveniți asupra desfășurării a încă unui meci amical de testare?

I.D.: Puteam să ne înțelegem, însă FIFA nu prevede spațiu pentru asemenea meciuri.




0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?