X 
Transnistria stiri: 1406
Preşedintele stiri: 4066

Institutul Național de Standardizare are tarife noi pentru plagierea standardelor

7 sep. 2016,, 17:26   Economie
2630 1
У Национального института стандартизации есть тарифы за плагиат стандартов
Foto: sputnik.md

La propunerea Ministerului Economiei, Guvernul a aprobat pentru necesitățile Institutului Național de Standardizare, în conformitate cu prevederile Legii standardizării:


- Nomenclatorul serviciilor în domeniul standardizării prestate contra plată de către Institutul Național de Standardizare;

- Metodologia de determinare a tarifelor respective;

- Tarifele pentru comercializarea standardelor.

Este prevăzut că un standard pînă la 10 pagini va costa 35 de lei, pănă la 20 de pagini – 70 de lei, pînă la 30 de pagini – 100 de lei și mai mult de 1050 de pagini – 1211 lei. Din 2013 aceste tarife au fost, respectiv, de – 3 lei, 62 de lei, 96 de lei și 1053 de lei.

În nota explicativă Ministerul afirmă că Metodologia de determinare a tarifelor și tarifele pentru comercializarea standardelor au fost elaborate în scopul asigurării stabilității financiare și doar recuperarea costurilor suportate de Institutul Național de Standardizare. Și vin să recupereze pierderile Institutului suportate, inclusiv în rezultatul devalorizării valutei naționale, începînd cu anul 2013, cînd ultima dată au fost ajustate prin hotărîre de Guvern și în rezultatul micșorării numărului de standarde elaborate de Institut. Aceste afirmații sînt mai mult decît stranii, deoarece majorarea tarifelor se propune cu media de 13%, pe cînd devalorizarea valutei naționale din 2013 este mult mai semnificativă. Iar numărul de standarde elaborate, conform planurilor de activitate a Institutului în ultimii ani, s-a majorat esențial – de la 2200 în 2014 la 3800 în 2016.

În conformitate cu legea, Institutul elaborează tarifele, le coordonează cu Ministerul Economiei și ulterior le aprobă. Excepție fac tarifele pentru comercializarea standardelor, pe care le aprobă Guvernul.

Semnificativ este faptul că prin lege toate standardele moldoveneşti, dar și cele europene, internaţionale, interstatale şi ale altor ţări, inclusiv proiectele acestora, sînt considerate opere ştiinţifice ale Institutului Național de Standardizare, în timp ce standardele europene, internaționale, ale altor țări, precum și un simplu proiect al viitorului standard sînt apreciate ca opere științifice ale institutului respectiv. Deci plagiatul și proiectele au fost prin lege calificate ca opere științifice, prin acaparare fără acordul autorilor, de către Institutul Național de Standardizare.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?