X 
Arşiţa stiri: 210
Jocurile Olimpice stiri: 269
Transnistria stiri: 1460

MAE al Transnistriei: Situaţia în negocierile cu Moldova rămîne tensionată şi dificilă

21 sep. 2016,, 12:02   Politică
2253 2
МИД Приднестровья: Ситуация на переговорах с Молдовой остается напряженной
Foto: novostipmr.com

Situaţia în procesul de negocieri cu Moldova "este în continuare tensionată şi dificilă".


Acest fapt este menţionat de MAE al autoproclamatei RMN în raportul cu privire la activitatea desfăşurată în primul semestru al anului curent.

„Priorităţile RMN pe arena internaţională" sînt "integrarea euroasiatică complexă, precum şi reglementarea relaţiilor cu Moldova în baza dezvoltării independente şi de sine stătătoare a Transnistriei".

În opinia instituției, "partea moldovenească continuă să evite dialogul cu Transnistria pe marginea celor mai sensibile probleme ale agendei bilaterale, în special, în privinţa problemelor penale, transportului auto, cooperării feroviare şi vamale, refuzînd să desfăşoare şedinţele grupurilor de lucru sub diferite pretexte".

"O actualitate tot mai mare pentru Transnistria o are soluţionarea problemei privind comunicaţia feroviară, care a apărut în urma unor acţiuni unilaterale din partea Moldovei şi Ucrainei. Partea transnistreană întreprinde măsuri pentru a reglementa situaţia de criză care s-a creat", se arată în document.

Autorii susţin că "partea moldovenească continuă să neglijeze o serie întreagă de propuneri constructive ale Transnistriei şi ale participanţilor externi la procesul de negocieri, fapt ce va duce inevitabil la înrăutăţirea calităţii şi rezultatelor colaborării".

Potrivit raportului, în vederea "diminuării potenţialului de conflict în relaţiile cu RM şi revenirii la un dialog deschis şi egal la masa de negocieri, partea transnistreană a activizat consultările cu participanţii externi la procesul de negocieri şi cu partenerii internaţionali".

Referitor la alte ţări, "Ministerul de Externe efectuează o activitate de sistem pentru dezvoltarea relaţiilor cu Federaţia Rusă, Ucraina, Abhazia, Osetia de Sud, Nagorno-Karabah, precum şi cu alte ţări şi organizaţii internaţionale". De asemenea, "se lucrează în mod planificat la formarea imaginii pozitive a republicii".

În raport nu se menţionează nimic despre cooperarea Transnistriei cu Uniunea Europeană, deşi în ţările UE ajung o treime din exporturile regiunii şi un sfert din comerţul exterior.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав