X 
Cutremure stiri: 504

Lumea este amenințată de o avarie de nivelul celei de la Cernobîl

23 sep. 2016,, 17:40   Externe
3480 0
Foto: nat-geo.ru

Datorită perfecționării tehnologiilor și unor măsuri mai serioase de protecție, numărul avariilor nucleare nu crește, în pofida faptului că centrale atomice sînt mai multe.


În medie, nu se schimbă impactul lor asupra mediului ambiant. În ansamblu, în cei 50 de ani de existență a centralelor atomice, avarii nucleare au loc aproximativ o dată pe an.

Însă impactul celor mai mari avarii asupra mediului, sănătății și vieții umane depășește impactul sumar al tuturor incidentelor mici, de aceea savanții s-au axat pe prognozarea acestor evenimente. În cadrul cercetărilor au fost analizate peste 200 de avarii nucleare în întreaga lume. Relutatele studiilor au fost publicate în revista „Risk Analysis”.

Pînă la catastrofa de la Cernobîl (1986), avaria de la Centrala nuclearo-electrică „Three Mile Island” (1979) era considerată cea mai mare din istoria energeticii nucleare mondiale, rămînînd cea mai gravă avarie nucleară din istoria SUA. În anul 2011, lista „liderilor mondiali” la acest capitol a fost completată de avaria de la Centrala nuclearo-electrică „Fukushima” din Japonia. După pierderile economice, cele mai grave avarii în afară de cele de la Cernobîl (259 mld. dolari), Fukushima (166 mld. dolari) și „Three Mile Island” (11 mld. dolari), s-au produs la Centrala nuclearo-electrică „Tsuruga” din Japonia (15,5 mld. dolari) și „Beloiarsk” din URSS (3,5 mld. dolari).

Examinînd posibile scenarii de repetare a avariilor, savanții prognozează o catastrofă nucleară de nivelul celei de la „Three Mile Island” o dată la 10-20 de ani, iar o nouă Fukushima sau un nou Cernobîl s-ar putea repeta în fiecare 60-150 de ani. Savanții subliniază că experții Agenției Internaționale pentru Energie Atomică se folosesc de metodologii imperfecte. Conform actualilor criterii, nivelul multor riscuri este diminuat, ceea ce nu permite ca situația să fie evaluată corect și prognozele să fie veridice.

Comentînd acest material, membrul Consiliului „Rosatom” Valeri Menșikov a confirmat că în lume există o mulțime de centrale nuclearo-electrice periculoase. În primul rînd, este vorba despre centralele nuclearo-electrice cu reactoare vechi. Cele mai multe obiecte de acest fel se află pe teritoriul fostei URSS. Pentru a se asigura de incidente nucleare este necesar de scos din exploatare reactoarele mari învechite, de tipul celor care sînt instalate la Centrala nuclearo-electrică „Leningrdskaia”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав