Cutremure stiri: 502

Expert: Transferarea miliardului furat în datorie publică este al doilea "furt al secolului"

27 sep. 2016,, 15:45   Politică
6631 4
Эксперт: Перевод 13,5 млрд. леев в государственный долг является второй "кражей века"
Foto: realitatea.md

Fostul reprezentant al Moldovei la ONU Alexei Tulbure consideră că transferarea de către autorităţi a celor 13,5 mld. lei în datorie publică reprezintă al doilea "furt al secolului".


El a spus că cei care au scos în off-shore jumătate din rezervele valutare ale ţării pun pe umerii cetăţenilor responsabilitatea pentru restituirea acestor bani.

"Guvernul, a cărui legitimitate este egală cu zero, a ocolit procedurile parlamentare democratice şi a luat o hotărîre care nu are niciun fel de legitimitate, nu are susţinerea oamenilor. În 2014, Guvernul Leancă a încălcat legea cînd a acordat garanţia criminală pentru BNM, iar astăzi acelaşi guvern, însă deja sub conducerea lui Filip, pune consecinţele infracţiunii din 2014 pe umerii cetăţenilor", a spus el.

"Trebuie să înţelegem cu toţii că nu există nicio condiţie a FMI care cere ca datoria obţinută în urma furtului să fie pusă pe seama cetăţenilor. Banii pot fi redobîndiţi în urma unei investigaţii şi în urma pedepsirii celor vinovaţi. Dar asta ar însemna să se pedepsească pe ei înşişi. Ascunzîndu-se după FMI, Guvernul Filip pur şi simplu acoperă hoţia patronului său politic – Plahotniuc", consideră Tulbure.

El susține că, în condiţiile în care Parlamentul se subordonează tot lui Plahotniuc, este greu să mizezi pe moţiunea de cenzură împotriva Guvernului.

"Dacă opoziţia nu este capabilă să organizeze proteste care să ducă la anularea acestei hotărîri, rămîne calea atacului de drept al acestei hotărîri, inclusiv în instanţele internaţionale. Însă pentru aceasta este nevoie de voinţă şi de unirea eforturilor opoziţiei şi societăţii civile. Crima guvernării poate fi oprită, însă este nevoie de voinţă", a remarcat expertul.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав