X 
Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4073

Cîți bani va aloca BERD pentru construcția gazoductului Ungheni-Chișinău

28 sep. 2016,, 13:36   Economie
3709 4
Сколько денег ЕБРР выделит на строительство газопровода Унгены-Кишинев?
Foto: flux.md

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) este disousă să ofere Republicii Moldova un credit de 41 de milioane de euro pentru prelungirea conductei de gaze Iași-Ungheni pînă la Chișinău, informează NOI.md.


Potrivit unui comunicat emis de BERD, decizia respectivă urmează să fie luată pe 30 noiembrie. Costul total al proiectului de construcție a gazoductului Ungheni-Chișinău este estimat la 93 de milioane de euro. Se preconizează că un credit similar în mărime de 41 de milioane de euro pentru cofinanțarea proiectului va fi oferit de Banca Europeană de Investiții (BEI), iar restul banilor vor fi alocați de UE sub formă de grant.

Potrivit estimărilor, gazoductul Ungheni-Chișinău va avea o lungime de 120 km și o capacitate de 1,5 mld. metri cubi pe an. Diametrul țevii va fi de 600 mm.

Gazoductul Ungheni-Chișinău va uni capitala R. Moldova – cel mai mare consumator de gaze naturale – cu rețeaua română de gaze naturale prin conducta Iași-Ungheni, care asigură interconexiunea sistemelor de gaze naturale ale României și R. Moldova.

Proiectul de construcție a gazoductului Ungheni-Chișinău are ca scop sporirea securității energetice a Moldovei prin diversificarea resurselor de livrare a gazelor naturale. Proiectul vine în susținerea programului de reforme din sectorul gazelor naturale prin liberalizare și sporirea concurenței în conformitate cu angajamentele Moldovei față de UE și Comunitatea Energetică. Încheierea construcției gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău le va permite furnizorilor de alternativă de gaze naturale să se lanseze pe piața moldovenească.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?