X 
Arşiţa stiri: 229
Preşedintele stiri: 4160

Putin a cerut de la SUA compensarea pierderilor de pe urma sancțiunilor

3 oct. 2016,, 20:00   Externe
7022 13
Путин требует от США возместить ущерб от санкций
Foto: noi.md

Acordul dintre Rusia și SUA cu privire la utilizarea plutoniului, sistat de Moscova la 3 octmbrie, ar putea fi reluat cu condiția că partea americană va îndeplini cîteva cerințe.


Această prevedere se conține în proiectul de lege publicat în baza de date a Dumei de Stat.

Potrivit documentului, președintele Rusiei ar putea relua realizarea acordului, dacă Washingtonul va anula Legea „Magnițki” și toate sancțiunile împotriva Rusiei, precum și va compensa Moscovei pierderile de pe urma acestor sancțiuni, inclusiv „pierderile de pe urma contrasancțiunilor forțate impuse SUA”.

Măsurile enumărate în proiectul de lege sînt calificate drept „politică neprietenoasă” a SUA față de Rusia. Totodată, una din condițiile de reluare a acordului privind utilizarea plutoniului prevede reducerea infrastructurii militare și contingentului militar american pe teritoriul statelor care au aderat la NATO după anul 2000.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat anterior un decret privind sistarea acordului interguvernamental cu SUA privind utilizarea plutoniului din cauza „acțiunilor neprietenoase” ale SUA.

Secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, a explicat această decizie prin faptul că Rusia „consideră că acest acord nu mai poate fi realizat unilateral de Moscova”.

Acordul privind utilizarea plutoniului dintre Rusia și SUA funcționa din anul 2000 și prevedea utilizarea excesului de plutoniu pentru armament cu ajutorul producției combustibilului de oxid, folosirea în reactoarele energetice nucleare și prin îngropare.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав