Transnistria stiri: 1449
Preşedintele stiri: 4075

Șeful diplomației franceze, merge la Moscova

6 oct. 2016,, 10:40   Externe
2499 2

Глава МИД Франции едет в Москву для решения ситуации в Алеппо
Foto: ria.ru

Ministrul francez de externe, Jean-Marc Ayrault, care urmează să efectueze joi o vizită la Moscova, intenționează să le spună rușilor că situația "șocantă și rușinoasă" de la Alep, în Siria, "nu poate continua" și că "trebuie oprit masacrul", relatează AFP.


Imaginile cu "bombardamente, copiii, femei și bătrîni morți (...), spitale vizate, școli distruse, așa ceva nu este posibil, asta nu poate continua", a declarat miercuri șeful diplomației franceze la postul de televiziune LCI, cu o zi înainte de întîlnirea cu omologul său rus, Serghei Lavrov.

Anterior, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a denunțat "crimele de război", după atacurile aeriene asupra a două mari spitale din zona controlată de rebeli la Alep, oraș din nordul țării bombardat de Damasc și aliatul său rus.

"Merg la Moscova pentru a expune punctul de vedere al Franței: această situație este inacceptabilă, este profund șocantă și rușinoasă", a insistat Jean-Marc Ayrault. "Trebuie oprit acest masacru (....) Franța nu dorește să participe închizînd ochii și nefăcînd nimic", a adăugat ministrul de externe, amintind că țara sa este "pe deplin angajată" și "în prima linie".

"Cu rușii trebuie să vorbești un limbaj al adevărului, nu caut să le fiu pe plac", a continuat demnitarul francez care se va deplasa și la Washington, vineri, pentru a prezenta un proiect de rezoluție asupra unui armistițiu la Alep.

Franța a confirmat miercuri intenția sa de a depune pînă la sfîrșitul săptămînii o rezoluție în fața Consiliului de Securitate al ONU.

"Nu există nicio soluție la criza siriană (...) din punct de vedere militar", a repetat Jean-Marc Ayrault.

Rezoluția franceză îndeamnă la restabilirea armistițiului cu scopul de a permite accesul umanitar la populația asediată în cartierele rebele din Alep și la încetarea survolării orașului de către avioanele militare.

Armata siriană a anunțat la 22 septembrie lansarea unei largi ofensive pentru a cuceri cartierele rebele din Alep, oraș divizat din 2012 între cartierele de vest, aflate sub controlul regimului, și cartierele de est, administrate de opozanți.

ONU a declarat miercuri estul orașului Alep "zonă asediată" și apreciază că 275.000 de persoane trăiesc în cartierele respective. Conflictul din Siria a făcut peste 300.000 de morți în cinci ani, mai scrie AFP.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?