Jocurile Olimpice stiri: 119
Transnistria stiri: 1410

Partidul Maiei Sandu, acționat în judecată pentru refuzul unei donații

17 oct. 2016,, 09:31   Politică
4872 0

Partidul Maei Sandu, acționat în judecată pentru că a refuzat o donație
Foto : gagauzinfo.md

Partidul Acțiune și Solidaritate a fost acționat în instanța de judecată de către un moldovean angajat în cadrul unei companii din Italia, după ce reprezentanții formațiunii nu i-au acceptat donația în valoare de 5000 de lei.


PAS și-a întemeiat refuzul în baza prevederilor legale potrivit cărora partidele nu pot fi finanțate de cetățeni moldoveni care au obținut venituri în afara țării. La mijlocul lunii septembrie, Maia Sandu, președinta PAS, a ridicat excepție de neconstituționalitate a acestei prevederi din Legea privind partidele politice, iar cazul a ajuns la Curtea Constituțională, care a emis o decizie de inadmisibilitate, transmite NOI.md cu referire la anticorupție.md.

Politiciana a argumentat că, prin interdicția donațiilor din partea cetățenilor Republicii Moldova din veniturile obținute în afara țării, este încălcat principiul constituțional al egalității cetățenilor și dreptul de asociere liberă în partide politice, astfel fiind creată o situație discriminatorie.

La 26 septembrie, magistrații Curții Constituționale au emis însă o decizie de inadmisibilitate. „Curtea constată că acțiunea înaintată în instanța de judecată are caracter fictiv, al cărei scop este de a solicita controlul constituționalității art. 26 alin. (6) lit. b) din Legea privind partidele politice, făcând uz de mecanismul excepției de neconstituționalitate Acest fapt contravine conceptului instituției excepției de neconstituționalitate. Curtea subliniază că, în lipsa unui litigiu real, excepţia de neconstituţionalitate comportă caracterul camuflat al unei actio popularis. Prin urmare, Curtea reţine că excepţia de neconstituționalitate ce face obiectul prezentei speţe este abuzivă şi nu poate fi acceptată pentru examinare în fond”, se arată în decizia instanței.

Subiectul donațiilor din partea cetățenilor care au obținut venituri peste hotare a fost abordat și în cadrul unui club de presă cu participarea Maiei Sandu, organizat de Centrul de Investigații Jurnalistice în cadrul proiectului „Prezidențiale transparente”. Președinta PAS susține că nici ea nu poate să doneze bani partidului, pentru că, în prezent, nu are niciun venit în Republica Moldova, singurele economii fiind cele de la Banca Mondială, instituție în cadrul căreia a fost angajată.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?