X 
Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4073

Cîți bani a alocat UE Moldovei sub formă de granturi și credite

17 oct. 2016,, 12:15   Economie
5080 3
Сколько денег ЕС выделил Молдове в виде грантов и кредитов
Foto: mail.ru

Uniunea Europeană continuă să fie lider absolut la capitolul asistenței financiare nerambursabile acordate Moldovei, alocîndu-i de la începutul cooperării peste 840 de milioane de euro în calitate de granturi și 782 milioane de euro începînd cu 2007, prin intermediul instrumentelor de vecinătate europeană, relatează NOI.md.


Anunțul a fost făcut de Prim-ministrul, Pavel Filip, la prima în acest an ședință a Comitetului Interministerial pentru Planificare Strategică (CIPS), în cadrul căreia a fost examinat mersul realizării Programelor de susținere directă a bugetului Moldovei de către Uniunea Europeană, propunerile de marginea proiectelor selectate pentru Programul Anual de Acţiuni RM-UE pentru anul 2017, cadrul strategic multianual de programe cu UE pînă în anul 2020, precum și prioritățile Cadrului de Asistenţă pentru Dezvoltare al Naţiunilor Unite în Moldova.

În cadrul ședinței au fost examinate succesele și restanțele în implementarea susținerii bugetului.

Potrivit datelor prezentate, începînd cu 2007 și pînă în prezent au fost aprobate 12 programe de suport bugetar în valoare totală de 501 milioane de euro, din care au fost alocate 251,66 milioane de euro. S-a menționat că Moldova va putea beneficia de asistență în valoare de peste 55 de milioane de euro pînă la finele anului 2016 pentru implementarea programelor de susținere bugetară cu condiția executării tuturor angajamentelor asumate în acest sens.

Premierul, Pavel Filip, a solicitat ministerelor de profil mobilizare maximă pentru atingerea obiectivelor propuse și obținerea mijloacelor pentru programele coordonate cu UE. Șeful Guvernului a atenționat asupra necesității stabilirii unor priorități exacte pe viitor, în vederea asigurării eficienței și transparenței procesului de asimilare a asistenței externe.

Referindu-se la prioritățile strategice pe viitor, s-a menționat că programarea anuală a asistenței externe din partea UE constituie o parte a sprijinului din Cadrul Unic de Asistenţă pentru Moldova 2014-2017, care reprezintă unul din instrumentele UE pentru susţinerea implementării Agendei de Asociere, cu un buget de pînă la 410 milioane de euro, dintre care aproximativ 60 la sută din suma angajată constituie suport bugetar.

În urma discuțiilor susținute la ședință și consultațiilor cu partenerii europeni s-a stabilit patru priorități strategice pentru următorul Cadru Unic de Asistenţă pentru 2017-2020: reforma administraţiei publice şi livrarea serviciilor publice; infrastructura şi interconexiuni; comerţ, business, angajare şi educaţie; justiţie, securitate şi controlul frontierelor.

În cadrul ședinței CIPS s-a mai discutat Raportul privind administrarea și eficiența utilizării asistenței externe a UE, oferite RM în perioada 2007-2015, elaborat de Cancelaria de Stat în cooperare cu Înaltul Consultant UE în domeniul coordonării asistenţei externe. Documentul conține analiza situației curente și un șir de recomandări pentru eficientizarea valorificării asistenței UE de către autoritățile publice din Moldova.

Prim-ministrul a solicitat revizuirea mecanismelor de gestiune a procesului de valorificare a asistenței externe și, astfel, a activității CIPS. El a menționat necesitatea eficientizării acestei structuri care au rol principal în planificarea și stabilirea priorităților strategice.

Comitetul Interministerial pentru Planificare Strategică este o structură prezidată de Prim-ministru şi constituită din membri ai Guvernului şi reprezentanţi ai Cancelariei de Stat, care are misiunea de asigurare a unui proces integrat de planificare strategică, în care să fie corelate în cea mai eficientă manieră priorităţile naţionale cu politicile elaborate de organele centrale de specialitate ale administraţiei publice, angajamentele internaţionale asumate şi cadrul de resurse interne şi externe.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?