X 
Cutremure stiri: 501

Cetățenii Republicii Moldova aleg astăzi președintele țării

30 oct. 2016,, 07:45   Societate
3519 0

Граждане Молдовы сегодня выбирают президента
Foto: ziarulnational.md

Alegerile prezidențiale prin votul direct al cetățenilor pentru prima dată în ultimii 20 de ani vor avea loc în Moldova astăzi, 30 octombrie.

Alegătorii pot vota pentru unul dintre cei nouă candidați. La ora 7:00, în țară s-au deschis peste 1980 de secții de votare, transmite NOI.md.

Se va putea vota la secția de votare de circumscripție de la 7:00 la 21:00. Pentru a participa la alegeri, cetățenii sînt obligați să prezinte membrilor comisiei electorale ale secțiilor de votare buletinul de identitate, în care este indicată adresa de domiciliu.

Pot vota și persoanele care nu au reședință permanentă. Pentru a face acest lucru, ele trebue să indice ultima adresă de reședință și să semneze că nu vor vota din nou. Scrutinul prezidențial va fi monitorizat de 3 764 de observatori, dintre care 562 vor fi din partea statelor străine și organizațiilor internaționale. Dintre organizațiile locale cea mai mare reprezentanță o vor avea observatorii Asociației "Promo-Lex».

Conform unui sondaj realizat de echipa NOI.md, majoritatea cetățenilor Moldovei condideră că președintele țării va fi ales în turul doi. Președintele poate fi declarat ales în primul tur de scrutin daca primeste sprijinul a 50% plus o persoană din numărul total al alegătorilor.


Rezultatele primului tur vor fi recunoscute de Comisia Electorală Centrală numai în cazul în care la urnele de vot se vor prezenta peste o treime dintre cetățenii cu drept de vot. Dacă nici unul dintre candidați nu va întruni numărul necesar de voturi în primul tur de scrutin, la 13 noiembrie va avea loc al doilea tur, între primii doi candidați stabiliți în ordinea numărului de voturi obținute în primul tur.


Favoriții alegerilor prezidențiale, potrivit sondajelor de opinie, sînt liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, și președintele Partidului "Acțiune și Solidaritate", Maia Sandu.

Alegerile prezidențiale prin votul direct al cetățenilor au fost anunțate în această primăvară. Asta după ce Curtea Constituțională a declarat neconstituțional modul de alegere a președintelui Republicii Moldova. Astfel, a fost anulată decizia din 2000, potrivit căreia președintele era ales de parlament cu votul a 3/5 din numărul deputaţilor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав