X 
Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4073

Experţii: Turul doi al alegerilor preşedintelui era de aşteptat

1 noi. 2016,, 08:45   Politică
3244 0

Experţii: Turul doi al alegerilor preşedintelui era de aşteptat
Foto: ipn.md

Turul doi al alegerilor preşedintelui Moldovei era de aşteptat, însă pentru mulţi a fost neaşteptată diferenţa mică în rezultatele obţinute de Igor Dodon şi Maia Sandu.


Această opinie a fost expusă luni, în cadrul unei conferinţe video "Chişinău-Moscova", la care experţii independenţi din Moldova şi Rusia au analizat rezultatele alegerilor din 30 octombrie.

Comparând alegerile prezidenţiale cu alegerile parlamentare din 2014, vicedirectorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Juridice al AŞM, Victor Juc, a menţionat că numărul participanţilor la scrutin s-a redus de la 60% la 48% sau cu 200 mii.

"Mulţi au considerat că va fi turul doi şi nu au ieşit la vot pe 30 octombrie. O mare parte din aceştia sînt cei care lucrează peste hotare. Au fost şi cetăţeni care au refuzat să voteze din motive confesionale. Însă probabil că ei ar putea veni să voteze în turul doi", consideră Juc.

Fostul membru al CEC, Pavel Midrigan, a remarcat că poate că e bine că liderul partidului Socialiştilor nu a cîştigat din primul tur.

"El a acumulat chiar mai multe voturi decît i-au promis sondajele de opinie. Însă dacă ar fi cîştigat din primul tur, astăzi în centrul Chişinăului s-ar fi adunat nişte activişti şi ar fi cerut nerecunoaşterea rezultatelor alegerilor, vorbind de mîna Moscovei", a spus Midrigan.

El a atras atenţia la faptul că, în pofida promisiunilor de integrare europeană, Sandu nu a fost susţinută de tineret.

"Acum de Dodon şi de Sandu depinde cum îşi vor mobiliza ei electoratul. Dodon este susţinut, tradiţional, de Găgăuzia, unde prezenţa la urne a fost cu mult mai mică decît de obicei, şi de nordul Republicii Moldova, unde, de obicei, oamenii votează pentru partidele de stînga", a amintit el.

Directorul general al Fondului internaţional de susţinere a dezvoltării culturii, ştiinţei şi educaţiei, Iurii Nagherneak, susţine că, dacă rezultatele primului tur au fost previzibile, atunci în turul doi nu se ştie cine va cîştiga alegerile.

"Întrebarea este dacă va putea oare liderul PAS să atragă tineretul de partea sa, iar liderul socialiştilor să atragă susţinătorii Partidului Nostru?", consideră expertul, menţionînd că importanţa acestor alegeri este supraapreciată.

Prodecanul Facultăţii de Economie de la Şcoala Superioară de Economie din Rusia, Andrei Suzdalţev, susţine că "aceste alegeri sînt prea condimentate cu geopolitică".

"Situaţia fost adusă pînă la absurd, declarîndu-se că se face alegerea între Est şi Vest. Însă aceasta nu este aşa. Rusia nu participă la aceste alegeri şi este destul de pasivă în această privinţă, însă în campania electorală se foloseşte imaginea Rusiei, fobia împotriva ei. Iar acest lucru nu poate fi neobservat", susţine politologul, care a spus că el "nu este convins sută la sută că Dodon va cîştiga alegerile în turul doi".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?