Cutremure stiri: 502

Senator rus: În Moldova iarăşi se votează pentru vectorul extern

2 noi. 2016,, 11:48   Politică
2565 6
Сенатор: В Молдове в очередной раз проходит голосование за выбор внешней ориентации
Foto: regnum.ru

Preşedintele Comitetului pentru afaceri internaţionale al Consiliului Federaţiei Ruse, Konstantin Kosaciov, consideră că în Moldova iarăşi se votează pentru alegerea vectorului extern", care astăzi, în condiţiile confruntării acutizate între Rusia şi Occident, arată şi mai radical decît acum doi ani".


El și-a expus opinia pe o reţea de socializare, comentînd rezultatele primului tur al alegerilor din RM.

"În primul rînd, este evidentă dorinţa oamenilor de a vedea schimbări, lucru ce nu este de mirare, ţinînd cont de problemele cu care s-a confruntat această ţară în ultimii ani. Însă se pare că cetăţenii au adunat întrebări nu doar în privinţa politicii interne, dar şi în privinţa politicii externe a statului. Căci liderul primului tur al alegerilor, Igor Dodon, nu-și ascunde dorinţa de a se apropia de Rusia şi nici atitudinea sceptică faţă de Acordul de asociere cu UE. Spre deosebire de oponenta sa, Maia Sandu, orientată strict spre integrarea în Vest", menţionează senatorul.

În opinia lui, "pentru ţări ca Moldova şi Ucraina aceasta este o alegere soldată cu ruptură, aşa cum nu ar trebui să fie".

"Pe mine personal această situaţie deloc nu mă bucură. Votarea nu trebuie să fie prorusă sau prooccidentală, ci trebuie să fie promoldovenească. Indiferent de rezultatul turului doi din 13 noiembrie, este clar că şi Dodon, dacă va deveni preşedinte, nu va putea reorienta brusc ţara spre Est. Dar nici Sandu nu va reuşi să se scuture de cei care nu văd în parcursul spre UE un profit sigur pentru interesele lor personale. Aceasta numai dacă Moldova nu va inventa pe urmă vreo "agresiune externă" pentru consolidarea naţiunii, ca şi în cazul Ucrainei, iar tema transnistreană oferă posibilităţi destul de reale pentru provocări", a scris Kosaciov.

El consideră că majoritatea voturilor acordate lui Dodon în primul tur arată că "oamenii au început să se îndepărteze de iluziile anilor trecuţi, de parcă orientarea fermă spre Vest garantează un rezultat rapid şi favorabil".

"Desigur, e prea devreme să spunem că schimbarea jaloanelor şi vectorilor s-a produs deja. Va fi turul doi şi atunci ar putea fi implicat întreg setul de instrumente pentru atingerea unui rezultat «corect» (adică proeuropean) – de la resursele administrative şi «turul trei» pînă la maidan – a se citi: lovitură de stat, care, după 2014, se încearcă a fi legitimată ca o metodă legală de schimbare a puterii. Însă pentru moldovenii simpli această alegere este cu mult mai pragmatică. Iar avantajele lor personale din relaţia cu Rusia sînt cu mult mai evidente", susţine senatorul.

Potrivit lui, "niciun fel de valori, afară de cele strict economice, nu joacă aici vreun un rol".

"Acesta este un subiect de fiecare dată readus artificial, care are drept scop de a motiva oamenii să voteze împotriva propriului avantaj, de dragul unor himere ideologice. Rezultatele primului tur denotă că acest lucru funcţionează tot mai puţin", a subliniat Kosaciov.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав