Transnistria stiri: 1406
Preşedintele stiri: 4068

Un fost procuror din Iran a fost condamnat la 135 de lovituri de bici

3 noi. 2016,, 10:29   Externe
3984 0

Экс-прокурор приговорен к 135 ударам плетью
Foto: libertatea.ro

Un fost procuror din Iran a fost condamnat la 135 de lovituri de biciri, după ce a fost acuzat de fapte de corupție.


Fostul procuror general al Teheranului, Saeed Mortazavi, a fost condamnat pentru “uzurparea și irosirea bunului public”, fapte pe care le-a comis în perioada în care conducea autoritatea pentru securitate socială, relatează AFP.

Saeed Mortazavi, un aliat al fostului lider iranian Mahmoud Ahmadinejad, “a fost condamnat la 70 de lovituri de bici pentru uzurpare de bunuri publice și 65 de lovituri de bici pentru neglijență irosire de bunuri publice”.

Pedeapsa nu este finală, fostul procuror general al Teheranului avînd posibilitatea de a face apel. De partea cealaltă, procurorii s-au plînsă că pedeapsa a fost una prea blîndă și că o vor ataca.

Saeed Mortazavi este o personalitate contestată din Iran. El s-a făcut remarcat în funcția de judecător, apoi în funcția de procuror general al Teheranului, cînd a trimis la închisoare numeroși opozanți și a închis zeci de publicații.

Numele său a apărut și în dosarul privind decesul în închisoare a unei jurnaliste irano-canadiene, în 2003. De asemenea, Saeed Mortazavi a fost vizat de sancțiuni impuse de SUA pentru “încălcări severe ale drepturilor omului”, în cei șapte ani cînd a fost procuror.

Mortazavi a fost îndepărtat din funcția de procuror general al Teheranului, în 2010, fiind ulterior suspendat din magistratură pe viață (noiembrie 2014), după ce trei manifestanți au decedat în închisoare, în 2009, în timpul mișcării de contestare care a urmat realegerea lui Ahmadinejad.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?