X 
Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4081

Îndemn către populaţie să fie vigilentă la procurarea vopselelor

3 noi. 2016,, 12:38   Societate
2508 0
Правозащитники призвали население быть осторожнее при покупке красок
Foto: dailybusiness.ro

Mai mult de jumătate din vopselele pe bază de solvenţi comercializate în Moldova conţin un nivel înalt de plumb.


Acest fapt este menţionat în studiul prezentat miercuri de experţii Proiectului global de eliminare a vopselelor cu plumb, implementat în Moldova de Asociaţia Obştească "EcoContact".

Reprezentantul Asociaţiei, Andrei Isac, a spus că aproape în toate magazinele specializate şi la punctele comerciale mici au fost depistate vopsele cu conţinut înalt de plumb, iar unele vopsele includ concentraţii periculoase.

"Cel mai des, conţinutul sporit de plumb se regăseşte în vopsele de culori aprinse, mai ales în vopselele de culoare galbenă şi roşie. Acest lucru provoacă riscuri suplimentare, căci anume vopsele de culori aprinse sînt cel mai des folosite la grădiniţe, la terenurile de joacă", a remarcat el.

Potrivit lui, producătorii deseori nu indică pe etichetă conţinutul complet al vopselei şi se limitează doar la avertismente precum că vopseaua este toxică. Dar acest lucru este insuficient. Cea mai mare parte dintre vopsele este adusă în Moldova din Ucraina şi Rusia, dar se întîlnesc şi producători din UE.

Specialistul a amintit că peste un an va intra în vigoare o lege care limitează producerea şi comercializarea vopselelor cu conţinut înalt de metale grele.

Şefa Laboratorului de toxicologie experimentală al Centrului Naţional de Sănătate Publică, Elena Jardan, a spus că sursele principale de pătrundere a plumbului în organism sînt vopselele, precum şi produsele cosmetice, jucăriile pentru copii şi unele medicamente.

Potrivit ei, acumularea plumbului în organism are consecinţe grave, deoarece acesta este un metal greu, iar deocamdată nu există mijloace eficiente pentru scoaterea lui din organism.

Medicul recomandă oamenilor să folosească mijloace de protecţie în lucrul cu materialul toxic, iar lucrările de reparaţie în instituţiile de învăţămînt să fie efectuate în timpul vacanţei de vară.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?