X 
Jocurile Olimpice stiri: 119
Transnistria stiri: 1453

Crimă cibernetică de milioane, deconspirată cu suportul autorităților din Moldova

4 noi. 2016,, 10:14   Societate
2243 0

Crimă cibernetică de milioane, deconspirată cu suportul autorităților din Moldova
Foto : cugetliber.ro

Paisprezece persoane, cu vîrste cuprinse între 23 şi 52 de ani, au fost reţinute la Londra urmare a unei operațiuni internaţionale de amploare, desfășurate sub egida Agenţiei Naționale de Criminalitate a Regatului Unit al Marii Britanii (ANC), cu suportul Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor al Centrului Național Anticorupție.


Este vorba despre un grup criminal organizat, căruia i se incriminează spălarea a peste 11 milioane de lire sterline, provenite din crime cibernetice.

Potrivit anchetatorilor britanici, mijloacele financiare ar fi fost delapidate prin intermediul unor viruşi de tip Dridex şi Dyrecare, care ţinteau utilizatorii serviciilor de online banking şi care infectau calculatoarele acestora prin trimiterea mesajelor e-mail virusate. Astfel, hackerii obţineau acces şi ulterior gestionau conturile bancare ale victimelor, delapidînd sume considerabile. Se presupune că aceşti viruşi au fost creaţi de experţi cibernetici din ţări ale Europei de Est.

Zilele acestea, 160 de ofiţeri englezi din cadrul Agenţiei Naționale de Criminalitate a Marii Britanii, dar şi reprezentanţi ai instituţiilor de drept din regiune, au fost implicaţi în circa 13 percheziţii. Au fost confiscate mai multe dispozitive electronice – calculatoare şi telefoane mobile, precum şi acte de identitate false.

Autorităţile engleze au remarcat că, crimele cibernetice sînt o ameninţare internaţională, motiv pentru care s-a acţionat în comun cu omologii din regiune, inclusiv din Republica Moldova şi România.

În scopul prevenirii acestor tipuri de fraudă în Republica Moldova, Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor atenţionează clienţii instituţiilor financiare care gestionează conturile bancare în regim on-line să aplice măsuri de prudenţă la gestionarea conturilor şi corespondența prin email.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?