Transnistria stiri: 1449
Preşedintele stiri: 4074

MAEIE al Moldovei acuză Rusia de ipocrizie

8 noi. 2016,, 14:20   Politică
3901 6

МИДЕИ обвинило Россию в проявлении двойных стандартов
Foto: studentfm.md

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) acuză Rusia de ipocrizie şi aplicarea dublelor standarde.


Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta se menţionează într-un comunicat al serviciului de presă al MAEIE în legătură cu aplicaţiile militare comune ale Grupului Operativ al Trupelor Ruseşti (GOTR) cu structurile de forţă din Transnistria.

MAEIE şi-a exprimat "nedumerirea şi indignarea" faţă de exerciţiile comune ale militarilor ruşi şi transnistreni.

"MAEIE îşi exprimă din nou nedumerirea şi indignarea faţă de acţiunile militare desfăşurate de către trupele ruse aflate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova care constituie o sfidare grosolană a unui stat suveran. Este vorba de aşa-numitele "competiţii militare", cu implicarea tehnicii militare, care vor dura două săptămâni, având drept scop dezvoltarea interacţiunii forţelor militare ale Federaţiei Ruse cu structurile militare transnistrene", se arată în comunicat.

În opinia Ministerului de Externe al RM, "neglijarea făţişă şi demonstrativă a atitudinilor luate în repetate rânduri de către autorităţile moldoveneşti în legătură cu prezenţa militară ilegală a Federaţiei Ruse pe teritoriul Republicii Moldova constituie în esenţă o manifestare de dispreţ total faţă de normele şi principiile dreptului internaţional".

"Or, declaraţiile făcute de către conducătorii Federaţiei Ruse de la cele mai înalte tribune internaţionale cu privire la ataşamentul ferm faţă de normele civilizate pe care trebuie să se bazeze relaţiile dintre state nu pot fi percepute altfel decât o manifestare a ipocriziei şi dublelor standard", se menţionează în comentariul MAEIE.

În document se precizează că această poziţie urmează a fi examinată ca "poziţia oficială a statului faţă de acţiunile militare" şi este un "demers către conducerea Federaţiei Ruse, care trebuie să ia măsurile corespunzătoare".

În acest context, MAEIE reiterează demersurile autorităţilor moldoveneşti privind retragerea completă şi neîntârziată a forţelor militare ruse şi a muniţiilor de pe teritoriul Republicii Moldova, precum şi lansarea unor discuţii cu privire la transformarea actualei operaţiuni de menţinere a păcii într-o misiune civilă multinaţională cu mandat internaţional.

La începutul lunii august, în Transnistria au avut loc pentru prima dată exerciţii antiteroriste comune ale GOTR şi structurilor de forţă din autoproclamata RMN. Exerciţiile au fost desfăşurate atât în timpul zilei, cât şi în condiţii de noapte, cu implicarea tehnicii blindate. De atunci asemenea exerciţii se desfăşoară regulat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?