X 
Transnistria stiri: 1449
Preşedintele stiri: 4075

Expert: Relațiile externe ale Moldovei sînt marcate de multe necunoscute

21 noi. 2016,, 17:01   Politică
4084 15

Foto: moldnova.eu

„Dificultățile pentru președintele nou-ales de-abia încep”, opinează analistul politic Victor Juc, vicedirector al Institutului de Cercetări Juridice şi Politice al AȘM, citat de NOI.md.


În opinia politologului, Igor Dodon va fi un jucător activ în domeniul politicii externe, în calitatea sa de președinte, chiar dacă acest lucru ar putea provoca un conflict instituțional cu Parlamentul și Guvernul.

„Sînt mai multe necunoscute în privința evoluției relațiilor cu Federația Rusă și cu UE. Ce va solicita Rusia în schimbul deblocării accesului pe piața rusă a produselor și mărfurilor moldovenești? Cum vor evolua relațiile cu România, în condițiile în care noul președinte și-a propus să lupte intransigent cu unionismul, iar unioniști sînt în mare parte cetățeni ai României? Și cum vor evolua relațiile cu UE în contextul în care noul președinte și-a propus dacă nu să denunțe, cel puțin să renegocieze unele prevederi ale Acordului de asociere, iar oficialii europeni sînt și ei mai rezervați în privința Moldovei acum. Deci, sînt mai multe necunoscute decît cunoscute”, a relatat Victor Juc.

Potrivit interlocutorului, în urma victoriei obținute de liderul socialiștilor la alegeri, Moldova se va întoarce în albia de influență geopolitică a Rusiei, lucru care nu va trece fără consecințe. „Mi se pare că va continua acest joc cu suma 0, adică cît se cîștigă într-o direcție, se pierde în cealaltă direcție. Dacă președintele ales va implementa tot ceea ce a promis în campania electorală, dar și înainte, atunci va apărea un conflict instituțional cu Parlamentul și Guvernul, se va pierde pe filiera europeană, dar se va cîștiga pe filiera cu Rusia. Toate dificultățile președintelui de-abia încep. Oamenii care l-au votat permanent vor cere să le fie îndeplinite solicitările, iar cei care nu l-au votat vor spune: «iată a promis, dar nu a făcut»”, a concluzionat Victor Juc.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?