Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4078

Concursul „Tamara Ciobanu” şi-a desemnat laureaţii

23 noi. 2016,, 11:15   Societate
2872 0

Названы лауреаты Национального конкурса Тамары Чобану
Foto: moldpres.md

La Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chişinău a avut loc ieri seară Gala Laureaţilor Concursului naţional al interpreţilor cîntecului folcloric, ediția a XIV-a, care s-a desfăşurat în perioada 14-21 noiembrie, informează MOLDPRES.


Evenimentul a fost organizat de Uniunea Muzicienilor din Moldova în parteneriat cu Ministerul Culturii, Centrul de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, Filarmonica Naţională „S. Lunchevici” şi alte instituţii de cultură.

Solicitat de MOLDPRES, preşedintele Uniunii Muzicienilor din Moldova, Aurelian Dănilă a menţionat că la ediţia din anul curent a concursului au participat 54 de interpreţi, dintre care 40 la secţiunea copii şi 14 - la secţiunea maturi.

Potrivit sursei citate, scopul concursului este de a promova cîntecul folcloric autentic şi interpreţii de folclor. Cîştigătorii au fost desemnaţi de către un juriu în frunte cu maestrul Petre Neamţu, director artistic şi prim-dirijor al Orchestrei de Muzică Populară „Folclor”.

La categoria de vîrstă de 6-11 ani pe locul I s-a clasat Nica Dudca din Chişinău, pe locul II – Daniela Pleşca (oraşul Străşeni) şi Alexandrina Rubanovici (oraşul Durleşti, municipiul Chişinău), iar pe locul III – Cătălin Alexei din satul Pănăşeşti, raionul Străşeni, Cosmin Cazan şi Nicoleta Ivanov din Chişinău.

La categoria de vîrstă 12-16 ani premiul I a fost obţinut de Mariela Sainciuc din satul Cosăuţi, raionul Soroca, premiul II - de Alexandru Cebotari din oraşul Căuşeni şi Mihaela Straistian din Durleşti, municipiul Chişinău, iar premiul III l-au luat Mihaela Sercheziuc din satul Grimăncăuţi, raionul Briceni şi Adriana Coroma din satul Lipnic, raionul Ocniţa.

Premiile I şi II, la secţiunea maturi, categoria A profesionişti, 17-35 de ani nu au fost acordate. Premiul III a fost adjudecat de Tudor Bileţchi din satul Corneşti, raionul Ungheni.

Premiul I la categoria B (amatori, 17-30 de ani) i-a revenit lui Silvian Donoagă din oraşul Ungheni. La aceeaşi categorie, premiul II nu s-a acordat. Premiul III a fost obţinut de Tatiana Ţurcanu din satul Hlinaia, raionul Edineţ.

La categoria C, amatori 31-60 de ani pe primul loc s-a clasat Felicia Bojii din satul Redi-Cereşnovăţ, raionul Soroca, iar pe locul II – Luminiţa Cebotari din satul Feşteliţa, raionul Ştefan Vodă şi Dora Cebotari din satul Mereni, raionul Anenii Noi. Locul III a fost împărţit între Ana Benderschi din satul Răciula, raionul Călăraşi şi Ana Lungu, satul Pecişte, raionul Rezina.

Participanţii la concurs au fost acompaniaţi de Orchestra de muzică populară „Folclor” a Filarmonicii Naţionale „S. Lunchevici”, dirijor - Petre Neamţu. În recital au evoluat Nicolae Paliţ, Nătăliţa Munteanu, Viorica Cheptănaru şi Marin Ganciu, laureaţi ai ediţiilor precedente ale concursului.

Concursul naţional al interpreţilor cîntecului folcloric „Tamara Ciobanu” a fost iniţiat în 1989. Acesta poartă numele uneia dintre cele mai cunoscute cîntăreţe de operă şi muzică populară Tamara Ciobanu, care s-a născut pe 22 noiembrie 1914 în satul Berezlogi, raionul Orhei. Artista s-a stins din viaţă la 23 octombrie 1990 în Chişinău.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?