Cutremure stiri: 506

Comisia Europeana va sancționa Romania. Ce indicații a dat

23 noi. 2016,, 16:12   Externe
5704 1

Comisia Europeana va sancționa Romania. Ce indicații a dat
Foto: vectoreuropean.md

Un avertisment oficial vine din partea Comisiei Europene, care transmite României că riscă o procedură de infrigement, dacă nu schimbă Legea privind comercializarea produselor alimentare, care prevede că marile magazine să expună la raft, în proportie de 51%, produse românesti.


Anunțul a fost facut de ministrul Agriculturii, Achim Irimescu: „Recent a venit de la Comisia Europeană o atenționare de infringement pe prevederea legată de procentul de 51% produse românești provenite de pe lanțul scurt, inclusă în Legea 150/2016, ce modifică și completează Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare.

In mod normal, există două soluții: să renunțăm la acest procent de 51% sau sî mai tergiversăm o perioadă", a afirmat Irimescu.

Acesta a spus ca, deocamdată, nu știe în ce constă efectiv penalizarea pe care ar trebui să o platească România, dacă nu se va alinia legislației europene.

„Nu știu acum în ce constă penalizarea, mi-e greu să spun, dar, probabil, soluția este să ne aliniem din punctul de vedere al legislației. În momentul de față analizam", a subliniat ministrul Agriculturii.

Potrivit articolului din Legea la care se refera Comisia Europeana, "comerciantul persoană juridică autorizată să desfasoare activitati de comercializare pentru produse alimentare are obligația ca, pentru categoriile carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, produse lactate și de panificație, să achiziționeze aceste produse în proporție de cel putin 51% din volumul de marfă pe raft, corespunzator fiecarei categorii de produse alimentare, provenite din lanțul alimentar scurt, așa cum este definit în conformitate cu legislația în vigoare".

Proiectul de Lege privind comercializarea produselor alimentare, potrivit caruia magazinele mari vor fi obligate să expună la raft 51% produse românești provenite de pe lanțul scurt, a fost aprobat la inceputul lunii iunie de Camera Deputatilor, ca for decizional, iar în luna iulie a fost promulgat de președintele Klaus Iohannis. Legea urmează să intre în vigoare la începutul lunii ianuarie 2017, iar Ministerul Agriculturii trebuie să emită pînă atunci normele metodologice de aplicare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав