X 
Arşiţa stiri: 233
Preşedintele stiri: 4151

Pleșca: Frica nu vine de la NATO, dar de la instabilitatea politică

1 dec. 2016,, 15:46   Politică
2760 16

Foto: moldpres.md

Republica Moldova trebuie să caute beneficii în cooperarea cu diferite structuri internaționale politico-militare, consideră fostul ministru al Apărării Valeriu Pleșca, citat de NOI.md.


Această poziție a fost formulată de fostul ministru fiind solicitat să comenteze inițiativa deschiderii unui oficiu de legătură al NATO la Chișinău. Valeriu Pleșca a remarcat că acest birou civil va servi drept platformă pentru schimbul de informații, analiza bunelor practici și implementarea diferitor proiecte comune.

„Deseori inițiativele ce vizează Moldova, fie la nivelul administrației publice locale, fie centrale, sînt primite cu atitudine negativă, că iată «vine NATO peste noi». În primul rînd, NATO nu are nevoie de Moldova, țara noastră nu este gata pentru parteneriat. Atunci haideți să căutăm prin ce putem noi beneficia de pe urma acestor acorduri. Sînt pentru această deschidere, pentru cooperare și cu alianțele politico-militare ale altor state. De ce nu?”, a explicat Valeriu Pleșca.

Fostul ministru mai este de părere că temerile exprimate de unii lideri de opinie cu privire la apropierea Moldovei de NATO și pierderea statutului de neutralitate nu sînt justificate.

„Nu este atît de simplu și atît de ușor să schimbi un vector. Este instituționalizat prin legea de bază statutul de neutralitate, voința poporului trebuie consultată, de aceea, nu am anumite suspiciuni de aderare. Frica oamenilor nu este de la NATO, frica vine din instabilitatea politică și din cea socială. Riscurile sînt din interior, nu din exterior. Tehnologiile politice au dus la formarea a două poluri opuse de opinie: pro-Europa, și pro-Rusia, dar în esență lucrurile stau altfel”, a precizat Pleșca.

În opinia fostului ministru, autoritățile trebuie să dezvolte conceptul de neutralitate și să vadă cum pot beneficia de acest statut, întrucît, deocamdată, acest lucru nu se întîmplă. „Nu există niciun acord bilateral, multilateral, prin intermediul căruia Moldova să fie recunoscută ca stat neutru”, a punctat Pleșca.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав