X 
Cutremure stiri: 505

Expert, despre numirea judecătorilor CC: Ca formă este corect

26 dec. 2018,, 22:25   Societate
3514 2

Formal, numirea noilor judecători ai Curții Constituționale din Moldova a fost efectuată corect, iar din aspect al conţinutului a reprezentat o batjocură.

Această opinie a fost exprimată de președintele Comisiei juridice din cadrul Consiliului Societății Civile de pe lîngă preşedintele Moldovei, Pavel Midrigan, în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune” cu Elena Leviţkaia-Pahomova, de la postul de televiziune NTV-Moldova, transmite Noi.md.

El a reamintit că Vladimir Iliich Lenin are o expresie celebră: "Formal este corect, iar după conţinut este o batjocură", aceasta potrivindu-se perfect cu recenta numire a noilor ai Curții Constituționale din Moldova.

"Ce înseamnă formal corect? Cînd cineva demisionează, locul devenit vacant trebuie ocupat. Dacă există un post vacant, atunci este necesar să-l umpleți cu ceva și aceasta este competența Parlamentului. Desigur, nimeni nu crede că aceste locuri vacante de judecători ai Curții Constituționale sînt un fenomen voluntar. Cel mai probabil li s-a spus: Domnilor, vă mulțumim pentru lucrul pe care l-aţi făcut! Dar trebuie să plecați, pentru că trebuie să avem timp să angajăm alte persoane, care nu se ştie ce vor face după încheierea activităților parlamentare, astfel încît persoanele necesare să ocupe posturi importante timp de încă 6 ani. Prin urmare, indiferent de ce fel de guvernare va urma, ei vor fi acolo timp de 6 ani și nimeni nu îi va înlătura. Știți, atunci cînd are loc retragerea trupelor, în spatele inamicului sînt lăsate trupe de gherilă, de partizani care minează poduri, drumuri. În acest caz s-a procedat cam în aceeaşi manieră: ei își părăsesc agenții, doar în cazul în care: îşi lasă „în spatele inamicului” persoanele de încredere, agenţii proprii: lasă-i să fie, cînd va fi nevoie, le vom cere contribuţia necesară etc.", a spus Pavel Midrigan.

Explicînd motivul pentru care conţinutul numirii noilor judecători ai CC a fost o batjocură, el a menționat că, pe lîngă subtilitățile juridice, există și o reputație a guvernării şi aceasta din urmă are o mare importanţă în lumea întreagă.


„Pentru că partidele și liderii lor vin și pleacă, și așa va fi întotdeauna, iar reputația este o noţiune foarte importantă. Printre moldoveni, mai ales cei din sate, reputația are întotdeauna o mare importanţă şi este foarte mult apreciată, aici mereu se încearcă să păstreze un nume bun, să lase o urmă bună", a menţionat șeful comisiei juridice din cadrul Consiliului Societății Civile de pe lîngă Președintele Republicii Moldova.

În opinia sa, în mod normal aprobarea noilor judecători ai Curții Constituționale trebuia să fie realizată de noul Parlament. Pavel Midrigan nu a exclus faptul că alegerile parlamentare au fost deplasate pentru luna februarie doar pentru ca să fie ocupate aceste locuri de magistraţi ai Curții Constituționale, pentru ca, ulterior, aceştia să fie un sprijin aşa cum s-a întîmplat, în ultimii cîţiva ani, în cazul CC şi al altor autorităţi.

Șeful comisiei juridice din cadrul Consiliului Societății Civile de pe lîngă Preşedintele Moldovei a reamintit că membrii Curții Constituționale, care și-au anunțat demisia, mai aveau încă o lună şi jumătate două pînă la expirarea mandatului, totuşi ei au fost, cel mai probabil, rugați să plece.

„Un judecător al Curții Constituționale înseamnă o figură, înseamnă respect. Oamenii trebuie să creadă că statul se gîndește la ei, că are grijă de ei", a menţionat Pavel Midrigan.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав