X 
Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4081

Aderarea la UE: Un expert anunță care sînt cele mai problematice domenii

15 apr. 2022,, 16:54   Politică
2625 0

Majoritatea problemelor din Moldova pe calea către statutul de ţară candidată la UE țin de domeniul justiţiei.

Veaceslav Berbeca, expert al Institutului pentru dezvoltare şi iniţiative sociale "Viitorul", a exprimat vineri această opinie, transmite Infotag.

Vorbind vineri la dezbaterea "Chestionarul UE: ce oferă şi ce cere în schimb, cum se văd şansele lui din interior şi din exterior?", el a menţionat că, completarea chestionarului la acest capitol va fi "cea mai problematică".

"O altă vulnerabilitate a Moldovei este regiunea transnistreană, care nu e controlată de autorităţile constituţionale. Şi aceasta este o mare problemă, pentru că atunci cînd vorbim de aderarea Republicii Moldova la UE, ne referim la aderarea ţării în cadrul frontierelor recunoscute internaţional", a spus expertul.

Potrivit acestuia, este puţin probabil ca UE să dorească să repete experienţa cu Ciprul.


"UE nu vrea să importe astfel de situaţii. Dar şi mai dramatic este faptul că toate cele trei ţări care au cerut aderarea la UE (Ucraina, Georgia, Moldova) au regiuni necontrolate pe teritoriul lor.

Moldova se află aici într-o poziţie mai mult sau mai puţin avantajoasă, deoarece nimeni nu a recunoscut încă independenţa Transnistriei. Dar, într-un fel sau altul, aceasta este o altă vulnerabilitate care va crea probleme, atît la etapa de completare a chestionarului, cît şi din punctul de vedere al reacţiei Comisiei Europene", consideră Berbeca.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?