X 
Jocurile Olimpice stiri: 119
Transnistria stiri: 1453

Ambasadorul UE: Guvernarea trebuie să studieze cu atenţie recomandările Comisiei de la Veneţia

17 dec. 2021,, 09:00   Politică
4254 6

Guvernarea de la Chişinău trebuie să studieze cu atenţie recomandările Comisiei de la Veneţia, să reflecteze asupra lor, iar ulterior să anunţe cum va ţine cont de ele. Declaraţia a fost făcută de şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Janis Mazeiks. Oficialul a subliniat că opinia Comisiei este foarte importantă cînd vine vorba de reforme, făcînd referire la noile modificări la Legea Procuraturii operate de actuala guvernare, transmite NOI.md cu referire la publika.

"Pentru noi, cei din Uniunea Europeană, după cum am mai spus şi anterior, opinia Comisiei de la Veneţia este foarte importantă. De aceea, am fost foarte curioşi să auzim ce a spus ministrul Justiţiei cînd a specificat că ministerul Justiţiei va analiza cu atenţie opiniile Comisiei de la Veneţia şi că va lua măsurile necesare", a menţionat Janis Mazeiks şeful delegaţiei UE în Moldova.

Şeful Delegaţiei UE a mai declarat că atunci cînd sînt implementate reforme în domeniul justiţiei, şi nu doar, este important ca procesul să fie transparent: "Am încurajat întotdeauna Republica Moldova să aibă consultări cu partenerii de dezvoltare, inclusiv cu societatea civilă. În ultimele luni, am văzut că sînt încurajate aceste consultări şi sperăm că aşa va fi şi mai departe".

Recent, Comisia de la Veneţia a criticat modul în care Parlamentul a aprobat în august anul acesta modificările la Legea Procuraturii. Astfel, a fost introdusă evaluarea procurorului general, care poate duce la demiterea acestuia. Experţii Comisiei au remarcat lipsa consultărilor cu societatea civilă şi cu reprezentanţii Procuraturii Generale şi a Consiliului Superior al Procurorilor. Comisia a subliniat lipsa de transparenţă a întregului proces. Membrii Comisiei au criticat şi schimbarea componenței Consiliului Superior al Procurorilor, din care a fost exclus procurorul general.

Experţii au subliniat că în ultimii ani componenţa CSP a fost modificată de două ori, ceea ce creează impresia că orice majoritate parlamentară poate să o modifice după propriul interes. Experţii recomandă ca activitatea CSP să fie reglementată în Constituţie şi cer autorităţilor să ia în considerare revenirea procurorului general în CSP.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?