Transnistria stiri: 1406
Preşedintele stiri: 4068

Bătrîncea, despre legea privind securitatea informațională: „Nu conține prevederi și mecanisme clare”

13 apr. 2022,, 15:25   Politică
3215 0

PSRM va ataca la Curtea Constituțională legea privind combaterea fenomenului de răspândire a dezinformării, ce oferă SIS-ului împuterniciri de a bloca sursele mass-media sau postările pe rețelile se soscializare, în cazul răspîndirii informațiilor false.

Anunțul a fost făcut de către secretarul executiv al PSRM, Vlad Bătrîncea, care a precizat că această lege contravine Constituției R.Moldova, normelor internaționale, dar și a tuturor convențiilor europene la care R.Moldova este parte.

Deputatul afirmă că deși SIS-ului i-au fost acordate împuterniciri suplimentare, rămîne neclar mecansimul prin care vor fi puse în aplicare noile norme și atunci nu vor putea fi prevenit abuzurile.

„Justiția este cea care decide - este un cetățean vinovat sau este nevinovat, justiția decide atunci cînd o instituție de stat vrea să atragă la răspundere un cetățean, dar astăzi ceea ce aparține justiției va fi transferat SIS-ului și nu este vorba doar de SIS. Acestă lege nu conținea prevederi clare, mecanisme clare, or Comisia de la Veneția spune că legile în R.Moldova trebuie aprobate prin prisma a două norme importantate: previzibilitatea și aplicabilitatea.

Iată această lege nu are mecanisme de aplicare, ea este plină de subiectivism, adică în baza la ce metodologie SIS-ul va bloca conturi personale sau va sista activitea anumitor mass-media, televiziunilor, care sunt criteriile?


Este clar că se creează un cadru legal pentru a închide nu doar o televiziune sau alta, dar și gura unui cetățean”, a explicat Bătrîncea la emisiunea „Puterea a patra”.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?