Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4070

Candu, despre președinte: S-ar putea să-i facem o surpriză înainte de sărbători

30 noi. 2018,, 17:12   Politică
3947 6

Președintele Parlamentului Andrian Candu a venit cu o reacție la declarația oficială a președintelui Dodon despre mandatul final al actualului Legislativ.

Candu a ținut să-i amintească președintelui că parlamentul nu are nevoie de o lege organică pentru a demite președintele, ci doar de o hotărîre de Parlament susținută de 2/3 din deputați.

„Poate președintele Dodon nu cunoaște, dar acest Parlament mai are de muncit. Vreau să vă aduc la cunoștință că, din informațiile identificate, președintele Republicii Moldova, Dodon, a cincea oară încalcă Constituția deoarece nu a promulgat cinci legi revotate de Parlament. Iată de ce vreau să vă citesc articolul 89 din Constituția Republicii Moldova, aliniatul 1, spune în felul următor: în cazul unor fapte săvîrșite prin care se încalcă prevederile Constituției, președintele Republicii Moldova poate fi demis de către Parlament. Vreau să-i atrag atenția președintelui Dodon că Parlamentul nu are nevoie de lege organică ca să demită președintele. Acest lucru se face prin hotărîre de Parlament”, a declarat Candu.

Ulterior, spicherul a rugat Comisia Juridică să documenteze procedurile de demitere a președintelui Republicii Moldova și să vină cu o notă informativă la biroul politic al Parlamentului

„Atunci cînd plecăm în demisie, îmi cer scuze, în istorie să-l luăm cu noi și pe președintele Dodon, fiindcă este un președinte care încalcă Constituția a cincea oară și, apropo, la ultima ședință, dumnealui, în calitate de deputat, a fost sancționat să nu mai vină cu luări de cuvînt”, a adăugat Candu.


Deputatul PD, Marian Lupu a invocat articolul 108 din Regulamentul Parlamentului.

Președintele Parlamentului a fost de acord cu acest lucru însă a mai venit cu o declarație: „Azi, cu regret, nu-l putem demite dar s-ar putea să-i facem o surpriză înainte de sărbători. Și președintele interimar ar putea să felicite populația Republicii Moldova de Anul Nou”.

Amintim că președintele Igor Dodon consideră că cea de-a XX-a legislatură a Parlamentului a fost „una dintre cele mai discreditate perioade din istoria parlamentarismului din R. Moldova”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?