Cutremure stiri: 506

Ce au discutat deputații moldoveni cu delegația europarlamentarilor

1 apr. 2022,, 18:15   Politică
2321 0

Președinta Comisiei politică externă și integrare europeană, Doina Gherman, președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, membri ai celor două comisii, precum și președintele Comisiei drepturile omului și relații interetnice, Grigore Novac, s-au întîlnit cu delegația de nivel înalt a Parlamentului European, aflată în vizită la Chișinău.

Întrevederea a avut loc în continuarea discuțiilor purtate de Președintele Parlamentului, Igor Grosu, în dimineața zilei de astăzi, cu delegația europarlamentarilor.

Doina Gherman s-a referit la colaborarea pe dimensiunea parlamentară care a cunoscut o dinamizare simțitoare odată cu semnarea Memorandumului de înțelegere între Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul European. În context au fost menționate cîteva acțiuni din perioada imediat următoare care vor contribui și mai mult la consolidarea cooperării și anume - lansarea dialogului Jean Monnet, vizita membrilor Consiliului de asociere Republica Moldova – UE la Strasbourg.

Totodată, președinta Comisiei politică externă și integrare europeană a exprimat interesul pentru o interacțiune mai strînsă la nivel de comisii, subcomisii, consultanți.

Atenție specială a fost acordată subiectului integrării europene a Republicii Moldova, fiind exprimate mulțumiri partenerilor europeni pentru susținerea acestor eforturi consecvente ale Moldovei.


”Reforma justiției, combaterea corupției, modernizarea instituțiilor sînt determinante în procesul de integrare europeană, iar votul puternic de încredere oferit de cetățeni și sprijinul partenerilor de dezvoltare ne determină să acționăm în mod hotărîtor”, a subliniat deputata.

În contextul crizei refugiaților, Doina Gherman a relevat importanța de a fi solidari cu oamenii care au fost nevoiți să-și abandoneze țara fugind din calea războiului, majoritatea dintre ei fiind femei și copii.

Președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, a vorbit despre riscurile pe carele-a generat pentru țara noastră războiul din Ucraina. Totodată, deputatul a informat delegația despre acțiunile autorităților în vederea menținerii siguranței energetice, social-economice, dar și pentru protejarea securității informaționale și cibernetice.

Vicepreședinta Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Ana Racu, a vorbit în detaliu despre cum a răspuns țara noastră la criza refugiaților, referindu-se la aportul autorităților centrale și locale, cetățenilor din țară și din diasporă. Potrivit deputatei, în abordarea refugiaților, în continuare, este important să se pună accent pe mecanismele de protecție a drepturilor omului.

Deputatul Adrian Băluțel a relatat despre implicarea tinerilor în gestionarea situației umanitare în țara noastră creată urmare a războiului din Ucraina, iar Oazu Nantoi – despre situația din regiunea transnistreană a Moldovei.

Președintele Comisiei drepturile omului și relații interetnice, Grigore Novac, a confirmat că atît partidul aflat la guvernare cît și opoziția parlamentară sînt interesate de dialogul constructiv în abordarea crizei refugiaților și de consolidarea eforturilor pentru inițiative bune în interesul comun al țării.

În zilele de 31 martie - 2 aprilie, o delegație de nivel înalt a Parlamentului European, condusă de vicepreședintele Comisiei pentru afaceri externe, Urmas Paet, și de președinta Subcomisiei pentru securitate și apărare, Nathalie Loiseau, întreprinde o vizită în țara noastră. Din delegație mai fac parte parlamentarii europeni Siegfried Mureșan, Evin Incir, Dragoș Tudorache, Susanna Ceccardi și Anna Fotyga.

În continuarea programului zilei de astăzi, eurodeputații s-au deplasat la punctul de trecere a frontierei Palanca.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав