Jocurile Olimpice stiri: 119
Transnistria stiri: 1453

CEC va lua act de decizie privind invalidarea alegerilor din Chișinău

29 iun. 2018,, 09:30   Politică
2713 0

Comisia Electorală Centrală (CEC) se întrunește azi în ședință pentru a lua act de hotărîrea Judecătoriei Chișinău din 19 iunie 2018, care a devenit irevocabilă prin încheierea Curții Supreme de Justiție din 25 iunie 2018. În cele din urmă CEC va decide dacă anulează alegerile din capitală sau nu.

Amintim că la 19 iunie, Judecătoria Chişinău a declarat nule alegerile locale de la Chişinău şi a invalidat mandatul primarului ales, Andrei Năstase, unul din liderii opoziţiei proeuropene din Republica Moldova. Principalul motiv a fost că Andrei Năstase a făcut agitaţie electorală chiar în ziua alegerilor prin reţele de socializare. Judecătoarea susţinea ăn motivarea sa că postarea lui Năstase de pe Facebook a fost urmărită de peste 250.000 de utilizatori, iar aceasta a fost în măsură să influenţeze rezultatul alegerilor.

Decizia judecătoriei de a declara nule alegerile din Chişinău a fost atacată la Curtea de Apel, care a menţinut hotărîrea primei instanţe.

Luni seara, Curtea Supremă a lăsat în vigoare decizia Curţii de Apel, care a stabilit că Năstase, care a cîştigat alegerile prin vot direct, a încălcat legea. Codul electoral spune că în cazul invalidării scrutinului, la conducerea Capitalei rămîne primarul interimar in funcţie, pînă la noile alegeri de anul viitor.

Aceste decizii s-au lăsat cu mai multe proteste pe parcursul săptămînii trecute, cel mai mare miting fiind organizat duminică în PMAN.

Acum cîteva zile președintele Partidului Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase a anunțat că va reclama la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului mai multe ilegalități care s-au comis în cadrul deciziei de invalidare a alegerilor din Capitală.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?