X 
Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4072

Cele 27 de țări ale UE confirmă deschiderea negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina

21 iun. 18:11   Politică
2442 1

Cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene au confirmat deschiderea marți, 25 iunie, a negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina. Anunțul a fost făcut vineri, 21 iunie, de președinția belgiană a Consiliului UE, notează AFP.

Miniștrii de finanțe ai UE, reuniți la Luxemburg, au adoptat oficial cadrul pentru negocierile de aderare cu aceste două țări candidate, confirmînd un acord de principiu aprobat de ambasadorii lor săptămîna trecută, transmite radiomoldova.

Acest acord deschide calea pentru începerea oficială a negocierilor marți, 25 iunie, la Luxemburg, a precizat aceeași sursă. Amintim că Republica Moldova a depus o cerere de aderare la UE, pe 3 martie 2022. La nici un an, Comisia Europeană a emis avizul privind cererea de aderare la blocul comunitar.

Pe 23 iunie 2022, Consiliul European a acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată, iar în urma îndeplinirii de către țara noastră a recomandărilor Comisiei Europene, în decembrie, anul trecut, liderii UE au decis să deschidă negocierile de aderare cu Republica Moldova și au invitat Consiliul să adopte cadrul de negociere, după finalizarea etapelor relevante prevăzute în raportul Comisiei.


Șefii de stat și de guvern ai Uniunii Europene au deschis calea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova la mijlocul lunii decembrie 2023.

La rîndul său, Comisia Europeană a estimat pe 7 iunie că Ucraina și Republica Moldova au îndeplinit toate condițiile pentru deschiderea negocierilor oficiale.

Pe 21 iunie, președinta Maia Sandu a semnat Decretul privind inițierea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE). Șefa statului a dat asigurări că țara noastră a îndeplinit toate recomandările Comisiei Europene.

Negociator-șef din partea Republicii Moldova în procesul de aderare la UE a fost desemnată viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov. Delegați care va reprezenta Republica Moldova la Luxemburg, la lansarea oficială a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, pe 25 iunie, va fi condusă de premierul Dorin Recean.

11
0
1
2
92

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?