X 
Cutremure stiri: 506

Cenușă: Moldova este lovită de crize care fac situația din țară mai gravă decît cea din anii 90

14 iul. 2022,, 03:30   Politică
5261 0

Republica Moldova se confruntă cu o serie de crize care fac viața cetățenilor mai complicată și reduc din legitimitatea guvernării.

O spune politologul Dionis Cenușă potrivit căruia criza de securitate, cea energetică și criza alimentară sînt principalele probleme cu care se confruntă Republica Moldova. Potrivit expertului, Republica Moldova reușește să depășească situația precară în care se află doar grație relației bune pe care o are Chișinăul cu Uniunea European, fapt ce demonstrează dependența autorităților de sprijinul extern, notează IPN.

Potrivit lui Dionis Cenușă, expert asociat la Centrul pentru Studii Est Europene din Lituania, Republica Moldova este lovită de crize interne și externe care fac situația din țară mai gravă decît cea din anii 90. El spune că războiul din Ucraina lovește puternic economia Republicii Moldova, iar situația s-ar putea agrava și mai mult, dacă Rusia își concentrează forțele militare în regiunea Odessa.

„Avem un ghem de crize care s-au manifestat pînă la începerea războiului, fiind vorba de efectele pandemiei și situația din sectorul energetic. Criza energetică fiind generată și alimentată de politica Federației Ruse față de noile autorități de la Chișinău. De asemenea, războiul a creat o serie de crize noi. Avem criza de securitate generată de situația din regiunea transnistreană în eventualitatea în care Rusia ajunge în regiunea Odessa. Avem o criză legată de refugiați, continuăm să avem peste 50 de mii de refugiați pe teritoriul țării, care consumă resurse substanțiale. În plus, avem o criză a securității alimentare, care este o consecință a războiului din Ucraina și o consecință a efectelor climatice, a secetei care s-a abătut asupra Republicii Moldova”, a spus politologul Dionis Cenușă în cadrul unei dezbateri la IPN.

Mai mult, potrivit expertului, crizele cu care se confruntă Republica Moldova lovesc puternic în imaginea guvernării PAS, fapt reflectat și în ultimele sondaje de opinie publică. Dionis Cenușă spune că realizarea supremă a guvernării este menținerea unor relații apropiate cu Uniunea Europeană, astfel fiindu-ne asigurat sprijinul financiar european.

„Sîntem într-o criză a legitimității guvernării, autorităților, chiar dacă efectele sînt întîrziate în ceea ce privește reacția populației. Pe de altă parte, sondajele nu mint. Chiar dacă la mulți nu le plac sondajele, ele arată o tendință, iar tendința este negativă, în defavoarea autorităților. Crizele își au efectul, în primul rînd, în arealul simpatiilor politice ale populației. Republica Moldova dacă nu ar fi fost în proximitatea Uniunii Europene și dacă nu ar fi avut relații atît de strînse cu Bruxelles-ul nu depășea nici jumătate din aceste crize. Faptul că guvernarea reușește să facă măcar ceva acum, are la bază relația extrem de bună cu Uniunea Europeană. Aici se ascunde și succesul pe care PAS încearcă să-l vîndă publicului de la Chișinău ca un rezultat al guvernării de un an. În realitate, acest lucru arată și mai mult care este dependența Republicii Moldova de UE în soluționarea problemelor”, a mai spus Dionis Cenușă.

Evoluțiile războiului din Ucraina vor continua că afecteze economia Republicii Moldova, însă această criză de securitate ne oferă oportunitatea de a deveni un actor regional important în relațiile comerciale, spune expertul.

5
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав