Transnistria stiri: 1449
Preşedintele stiri: 4076

Declarație: "Rusia, spre deosebire de Occident, nu se implică în alegerile din Moldova"

21 sep. 2020,, 09:45   Politică
3754 14

Poziția Federației Ruse privind viitoarele alegeri prezidențiale din Moldova este mai clară decît cea a Occidentului și, spre deosebire de aceasta, nu se implică în alegeri și vrea doar să aibă relații bune cu țara noastră.

Declarația a fost făcută de șeful reprezentanței TASS în Moldova, Valerii Demidețchi, la postul de televiziune REN Moldova, transmite Noi.md.

El a amintit că actualul președinte, Igor Dodon, care candidează pentru al doilea mandat, a declarat că vrea să desfășoare o politică externă echilibrată.

"Și Partidul Socialiștilor care îl susține au aceeași poziție, și ei nu mai pledează pentru denunțarea Acordului de asociere cu UE, nu se vor întoarce cu spatele spre vest. Ei spun că vor respecta acordul de asociere cu UE. Dar, în același timp, doresc să aibă o relație bună cu Rusia. Și acest lucru este foarte clar, pentru că aceasta este o politică echilibrată care nu se bazează pe a face rău Rusiei, așa cum vrea cineva în Occident să ne aibă în rolul de băieți care vor alerga și vor zădărî rușii. Nu aș vrea ca țara noastră să îndeplinească o astfel de funcție. Va fi rău pentru noi. Rusia nu va simți mușcăturile noastre și-i va fi indiferent, dar, pe de altă parte, vom avea mari probleme", a menționat Valerii Demidețchi.

El a subliniat că populația Moldovei este împărțită aproximativ în jumătate din punct de vedere al vectorului geo-politic între Rusia și UE, iar să balanseze această barcă prin îndemnuri geopolitice poate doar un om foarte prost și iresponsabil, în care nu poți avea căruia nu-i poți încredința conducerea statului.


Șeful reprezentanței TASS în Moldova a amintit despre confruntarea vizibilă între Rusia și Occident pe multe probleme importante, din cauza "Nord stream", a istoriilor cu otrăvire cu "noviciok" și așa mai departe.

"Mi s-a ridicat părul în cap cînd am auzit că o persoană care confundă Belarus cu Ucraina vorbește despre necesitatea de a introduce sancțiuni împotriva Rusiei din cauza lui Navalnîi. Stați puțin, dar cine ne-a învățat că există prezumția nevinovăției? Că ar trebui să fie o anchetă, ar trebui să existe o hotărîre judecătorească? Este o prostie să iei decizii în acest mod. La fel și declarația lui Donald Tusk privind alegerile prezidențiale din Moldova, precum că doar Maia Sandu și nimeni altcineva. Stați puțin, dar unde ne împingeți? În acest sens, poziția MAE al Rusiei este mai clară. Ei spun că noi nu se implică în alegerile președintelui Moldovei, și este treaba poporului țării să-și aleagă vectorul de dezvoltare. Ei spun: noi vrem să avem cu Moldova relații bune. Noi nu vrem să vină o amenințare din partea Moldovei. Noi dorim să fie soluționată problema transnistreană fără a aduce prejudiciu transnistrenilor și așa mai departe", a spus Valerii Demidețki.

"Actualele alegeri prezidențiale ar putea deveni chiar ultimele pentru țara noastră, din simplul motiv că avem o situație foarte dificilă, ne-am confruntat cu pandemia, cu criza care a urmat-o, în țară avem într-adevăr o situație economică foarte critică, iar la alegeri merg 3-4 candidat din 13, care, cît de paradoxal ar fi, doresc să devină președinți ai țării noastre, vorbind, în același timp despre desființare ei prin unirea cu România", a menționat șeful delegației TASS în Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?