X 
Cutremure stiri: 506

Deputații BECS au cerut excluderea mai multor proiecte: "Se dorește subordonarea Procuraturii"

13 aug. 2021,, 11:25   Politică
2237 2

Deputații din fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au cerut retragerea mai multor proiecte de lege incluse pe ordinea de zi a ședinței de astăzi, 13 august.

Printre acestea se numără inițiativele ce vizează desemnarea directorului Centrului Național Anticorupție, Legea procuraturii, cea care vizează Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), dar și alte inițiative ce aparțin deputaților din fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate.

În debutul ședinței, deputatul BCS, Vasile Bolea, a solicitat excluderea de pe ordinea de zi a proiectului care prevede o nouă modalitate de numire a directorului CNA. Potrivit lui, se dorește excluderea concursului. Or, în opinia sa, aceasta este cea mai democratică formă de numire a directorului unei instituții.

„Bateți cu piciorul în mediul academic și în reprezentanții societății civile care, de asemenea, trebuie să participe la acest concurs. Acest proiect de lege nu a fost expertizat și nu a fost discutat”, a notat Vasile Bolea, menționînd că sînt necesare dezbateri largi pe marginea acestui proiect.

Fiind supusă votului, această propunere nu a întrunit numărul necesar de voturi.


De asemenea, deputatul a solicitat excluderea proiectului ce vizează modificarea legislației cu privire la activitatea CSM și a Consiliului Superior al Procurorilor. Potrivit lui, în lipsa Strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției, întoarsă în Parlament de către președintele Maia Sandu, această inițiativă nu poate fi examinată.

O altă solicitare a BCS ține de excluderea de pe ordinea de zi a proiectului care vizează modificarea Legii procuraturii. Vasile Bolea a menționat că această inițiativă a intrat foarte repede în procedură legislativă, iar Guvernul nu a avizat proiectul în cauză. Potrivit deputatului, de asemenea nu se cunoaște care este opinia experților internaționali „asupra acestei inițiative năstrușnice de a subordona instituția procuraturii și a CSP-ului.

Comuniștii și socialiștii nu au fost de acord nici cu includerea pe ordinea de zi a proiectului de lege pentru modificarea actelor normative ce vizează Autoritatea Națională de Integritate și declararea averii și a intereselor personale.

Niciuna dintre solicitările de excludere a proiectelor de pe ordinea de zi a ședinței plenare nu a fost susținută.

În altă ordine de idei, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că deputații, membri ai Biroului Permanent al legislativului, trebuie să se prezinte la ședințe și să nu le boicoteze.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав